Glavne poruke Sharonova govora u Aqabi

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon održao je u srijedu govor na bliskoistočnom mirovnom summitu u Jordanu čije su glavne poruke sljedeće:

DVIJE DRŽAVE

Izrael, kao i drugi, pružio je snažnu potporu viziji predsjednika Busha, predstavljenoj 24. lipnja 2002., o dvije države - Izraelu i palestinskoj državi - koje žive jedna pored druge u miru i sigurnosti.

U interesu je Izraela da ne upravlja Palestincima, nego da Palestinci sami upravljaju u svojoj vlastitoj državi. Demokratska palestinska država u miru s Izraelom osigurat će dugotrajnu sigurnost i blagostanje Izraela kao židovske države.

NASILJE

Međutim, mira ne može biti bez napuštanja i eliminacije terorizma i nasilja. Radit ćemo zajedno s Palestincima i drugim državama na borbi protiv terorizma, nasilja i svih vrsta poticanja na terorizam.

PALESTINSKI ŽIVOT

Kako sve strane budu ispunjavale svoje obveze, mi ćemo nastojati povratiti normalan život Palestinaca, poboljšati humanitarnu situaciju, ponovno izgraditi povjerenje i postići napredak u skladu s vizijom predsjednika. Djelovat ćemo na način da poštujemo dostojanstvo kao i ljudska prava svih ljudi.

TERITORIJALNI KONTINUITET

Također pružamo uvjeravanja našim palestinskim partnerima da razumijemo važnost teritorijalnog kontinuiteta na Zapadnoj obali za održivu palestinsku državu.

NASELJA

Što se tiče neodobrenih naselja, želim ponoviti da je Izrael društvo kojim upravlja vladavina zakona i stoga ćemo odmah početi uklanjati neodobrena naselja.

Pročitajte više