Glavni državni inspektor postaje šef Kolindine kampanje

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

USKORO se očekuje formalna odluka podrške HDZ-a Kolindi Grabar-Kitarović u predsjedničkoj kandidaturi, ali se stanka već priprema za njezinu kampanju. Tako je predsjedništvo Gradskog odbora HDZ-a Zagreb prošli tjedan osnovalo lokalni stožer, a njegov će voditelj biti glavni državni inspektor Andrija Mikulić, piše Novi List

Iako u državama liberalne demokracije nije uobičajeno da izborne kampanje vode ljudi koji pripadaju nekom represivnom tijelu vlasti, tajnik Glavnog odbora Ivan Ćelić naglašava kako nije prekršen nijedan hrvatski zakon. 

"To nije zabranjeno"

"Ivan Anušić je predsjednicima županijskih organizacija poslao dopis da se stožeri trebaju konstituirati u svim županijama, gradovima i općinama. Preporuka je u tom dopisu bila da voditelji stožera budu predsjednici odbora HDZ-a, pa će stoga to u Zagrebu biti Andrija Mikulić. Formalno to njemu nije zabranjeno. Imate primjer Davora Božinovića, koji je ministar policije i kao takav dio represivnog aparata, ali je svejedno istovremeno međunarodni tajnik stranke. Ista je to analogija", objasnio je HDZ-ov saborski zastupnik Ćelić.

Iz stožera Zorana Milanovića i Miroslava Škore na ovu HDZ-ovu odluku nije bilo nikakvih komentara, ali ih je zato imao SDP-ov Peđa Grbin. 

"HDZ je mjesecima uvjeravao hrvatsku javnost da rade na depolitizaciji državne uprave. U saboru smo prošli tjedan promijenili čak 60 zakona upravo pod tom egidom depolitizacije. Ali ovim potezom su sva ta uvjeravanja HDZ-a i vlade pala u vodu. Ako se glavnog državnog inspektora imenuje za voditelja kampanje predsjednice Republike, koja je kandidatkinja HDZ-a, jasno je da od obećane depolitizacije ne ostaje ni d", rekao je Grbin.

Grmoja: Poduzetnici i obrtnici mogu odahnuti

Mikulićev izbor komentirao je i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. 

"Ako ništa drugo, poduzetnici i obrtnici mogu odahnuti dok traje predsjednička kampanja, jer će glavni državni inspektor biti na godišnjem odmoru, a nakon izbora idu inspekcije koje će utvrditi kako je tko glasovao. Šalu na stranu, u politici bi ipak trebale postojati nekakve granice demokratske pristojnosti, a one su u ovom slučaju debelo prijeđene. Šef jednog u suštini represivnog tijela trebao bi se izuzeti iz izbornih političkih procesa. Javnost će u protivnom s razlogom postavljati pitanja imaju li donatori kampanje Kolinde Grabar-Kitarović možda kakvih popusta u Državnom inspektoratu", komentirao je Grmoja za Novi List.

Pročitajte više