Glavni kandidat za novog papu bio je član Hitlerjugenda?

NIJEMAC Joseph Ratzinger, kardinal i dekan Kolegija kardinala, kojeg mediji navode kao jednog od glavnih kandidata za novog papu, bio je član Hitlerove mladeži (Hitlerjugend), piše britanski Sunday Times.

List piše kako je Ratzinger u javnosti poznat kao jedan od najkonzervativnijih kardinala, a njegovi istupi i stavovi donijeli su mu nadimke poput "božjeg rotvajlera" i kardinal panzer".

Očekuje se da će upravo njemu konzervativni kardinali dati svoj glas na konklavi koja započinje u ponedjeljak u Sikstinskoj kapeli, a neki mediji tvrde da bi već u prvom glasanju Ratzinger mogao osvojiti i do 40 glasova (od potrebnih 78), što bi ga istaklo kao glavnog kandidata u sljedećim krugovima glasanja.

Sunday Times tvrdi da je mnogim kardinalima nepoznat podatak da je Ratzinger kratko vrijeme proveo u pokretu Hitlerove mladeži, te da je čak služio u protuzračnoj obrani njemačke vojske za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Joseph Ratzinger imao je šest godina kad je Hitler 1933. došao na vlast u Njemačkoj, a njegov otac bio je protivnik nacističke ideologije. Ratzingerov biograf kaže da se kardinal Hitlerjugendu priključio 1941., kad je članstvo postalo obavezno.

Sam kardinal tvrdi da zbog teške infekcije prsta nikad nije upotrijebio oružje u kratkom vremenu koje je proveo u Hitlerovoj vojsci.

Nedjeljno izdanje Timesa piše kako nema naznaka da je Ratzinger sudjelovao u zločinima nacista, ali ta kratka epizoda njegovog života je u suprotnosti s izraženim anti-nacističkim stavovima preminulog Ivana Pavla II.

Pročitajte više