Glavni odbor SDP-a sutra o potpori Mesićevoj predsjedničkoj kandidaturi

GLAVNI odbor SDP-a sutra bi, kako se očekuje, trebao i službeno poduprijeti predsjedničku kandidaturu aktualnog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića te podržati sporazum o predizbornoj suradnji s HSS-om za lokalne izbore iduće godine.

Čelnici SDP-a i ranije su najavljivali potporu Mesićevoj kandidaturi, a u iskazivanju službene potpore ne bi ih, doznaje se, trebale poremetiti nedavne Predsjednikove izjave koje su izazvale burne reakcije političara i javnosti, poput one da Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale.

U stranci se doznaje i da će SDP prepustiti Mesiću odluku, hoće li prihvatiti samo SDP-ovu potporu ili se odlučiti da i službeno bude predsjednički kandidat svih oporbenih stranaka koje ga podržavaju.

Središnje tijelo SDP-a sutra bi trebalo podržati koalicijski sporazum s HSS-om, nacrt kojega su krajem prošloga tjedna usuglasili pregovarački timovi obje stranke.

No, doznaje se da je sporazumom, za sada, iskazana samo politička volja SDP-a i HSS-a da se na narednim lokalnim izborima, u proljeće iduće godine, predizborno koalira u najvećem broju županija, gradova i općina.

Redoslijed kandidata na zajedničkim izbornim listama te dogovor koja će stranka u određenim županijama, dobije li koalicija tamo izbore, imati župane, trebao bi se, pak, rješavati aneksima sporazuma.

Pročitajte više