Glavni vatrogasni zapovjednik: "I vatrogasci zaslužuju nagrade, ne samo piloti"

Foto: Duško Jaramaz/ Pixsell

U TIJEKU je vjerojatno najgora požarna sezona u Hrvatskoj povijesti, barem onoj novijoj. Praktički da nema dana da ne izbije nekoliko novih požara diljem Jadrana.

"Ovo je jedna od najtežih sezona. Vatrogasci su dali veliki doprinos i obranjene su sve kuće. U takvim velikim elementarnim nepogodama zaista je bila najbolja taktika obraniti kuće, sačuvati živote i obraniti imovinu koliko je to moguće u ovakvim uvjetima. To je najbitnija stvar", rekao je Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković gostujući na N1 televiziji.


Troškovi gašenja će, logično, ove godine biti veći nego prijašnjih godina.

"Morat ćemo na kraju napraviti analizu, kad se sve završi, kad se vrate vatrogasci s terena i onda će se napraviti zahtjevi i zbrojit će se sve štete i financije koje dolaze na kraju sezone. Ja predviđam da će troškovi prerasti 7-8 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu", rekao je Tucaković.


Što se tiče najavljenih novčanih nagrada od pet tisuća kuna za protupožarne zrakoplovne snage, Tucaković ih pozdravlja, ali smatra da Vlada ne smije zaboraviti vatrogasce. "Naravno da sam i ja zadovoljan i sretan što će protupožarne snage dobiti nagradu od Vlade Republike Hrvatske, ali ovdje apeliram i na vatrogasce, oni su skupa s protupožarnom eskadrilom gasili požare, i njih treba nagraditi. Mnogi su otišli s posla, a kod profesionalnih postrojbi postoje kolektivni ugovori, tako da će se taj problem puno lakše riješiti. Vatrogasci također zaslužuju određene nagrade", rekao je Tucaković.

 

"Već se na jesen treba pripremati za sljedeću sezonu"

Glavni vatrogasni zapovjednik istaknuo je da se već najesen treba pripremiti za sljedeću sezona požara. "Sam sustav i sam program Vlade treba već sad pripremiti. Naravno, da ga prate i financije. Iz analize izvući naučene lekcije, moramo se zimi pripremati za ljeto, za požare, a ljeti za poplave. To nije samo zatvoreni proces. Vrlo je bitan rad jedinica lokalnih samouprava i preventivno djelovanje svih drugih subjekata ministarstva i da se stvore uvjeti i da nam se ne dogodi da nam je usred požara prazan neki hidrant. To su sve zakonske mjere koje se trebaju provesti u samoj pripremi sezone", rekao je Tucaković.

Smatra da status vatrogasaca treba popraviti. "Status vatrogasaca sigurno nije dobar i on se mora dići na viši nivo. I u strategiji nacionalne sigurnosti, vatrogastvo je najjača perjanica sustava civilne zaštite, i u nju se mora ulagati u smislu edukacije i obuka da bismo imali jedinstveni sustav. Stožeri civilne zaštite i načelnici općina moraju biti educirani. Oni se pripremaju za samo upravljanje", rekao je Tucaković.

Pročitajte više