Globalna nestašica čipova postaje sve gora

Foto: EPA

GLOBALNA nestašica računalnih čipova postaje sve gora, zbog čega je dio američkih proizvođača automobila privremeno zatvorio tvornice, među ostalima i one koje grade popularne kamionete.

General Motors najavio je u četvrtak da će u sljedeća dva tjedna prekinuti proizvodnju u osam od svojih 15 sjevernoameričkih montažnih pogona, uključujući dva koja proizvode najprodavaniji kamionet ove kompanije Chevrolet Silverado. Ford će sljedeća dva tjedna prestati s proizvodnjom kamioneta u svojoj tvornici u Kansas Cityju. Smjene će se skratiti u još dvije tvornice kamiona u Dearbornu, u Michiganu, i Louisvilleu, u Kentuckyju, piše Associated Press.

"Stvari ubrzano idu u pogrešnom smjeru"

Redukcije će pogoršati ionako oskudnu ponudu automobila, kamiona i SUV-ova na prodajnim mjestima diljem SAD-a, što je cijene dovelo do rekordnih razina. Proizvođači automobila kažu da su američki trgovci imali nešto manje od milijun novih vozila na svojim parkiralištima u kolovozu, što je 72 posto manje od 3.58 milijuna vozila u kolovozu 2019. godine

"Čini se da stvari ubrzano idu u pogrešnom smjeru", rekao je Jeff Schuster iz konzultantske tvrtke LMC Automotive.

Industrijski analitičari kažu da je delta soj koronavirusa teško pogodio zaposlenike u tvornicama računalnih komponenti u jugoistočnoj Aziji, zbog čega su neke tvornice zatvorene. To je pogoršalo nestašicu čipova koja se počela poboljšavati početkom ljeta.

"Nestašica će potrajati do 2022."

"Sada se perspektive prodaje novih vozila do kraja godine nastavljaju pogoršavati, a realnost je da će nestašica potrajati i do 2022. godine", rekao je Kevin Roberts s web stranice Cargurus.com.

Potražnja za kamionima, terencima i drugim automobilima je velika, ali kupci su sve više frustrirani zbog nedostatka zaliha i visokih cijena. Američka prodaja lakih vozila pala je gotovo 18 posto u kolovozu u odnosu na prije godinu dana, dok je prosječna prodajna cijena vozila dosegla preko 41.000 dolara, što je rekord, prema J. D. Poweru.

Prodaja Fordovih kamiona serije F pala je za gotovo 23 posto u mjesec dana. Pad u prodaji i nedostatak zaliha u kolovozu potaknuli su Schustera da smanji prognozu prodaje u SAD-u za ovu godinu na 15.7 milijuna vozila. Do pandemije prodaja se kretala oko 17 milijuna vozila godišnje.

Potrošači nemaju mnogo izbora

Potrošači kojima je potrebno novo vozilo nemaju mnogo izbora s tako tankom ponudom dobavljača, rekao je Schuster. Neki su napustili tržište jer ne mogu pronaći ništa što zadovoljava njihove potrebe. Za druge su cijene pretjerane, pa si to ne mogu priuštiti i nisu spremni potrošiti koliko treba da dobiju to vozilo.

GM zatvara tvornice kamioneta u Fort Wayneu, u Indiani, i Silau, u Meksiku, na tjedan dana od ponedjeljka. Pogon u Wentzvilleu, u Missouriju, koji proizvodi kamionete srednje veličine i velike kombije, zatvorit će se na dva tjedna. Ostale tvornice koje proizvode male i srednje terence bit će u praznom hodu dva tjedna ili dulje.

"Ove nedavne prilagodbe rasporeda motivirane su stalnim nedostatkom dijelova uzrokovanim ograničenom opskrbom poluvodičima s međunarodnih tržišta koja se suočavaju s problemima vezanim za covid-19", navodi GM u svom priopćenju.

Smanjenja proizvodnje GM-a i Forda nadovezuju se na privremeno zatvaranje tvornica koje su ranije najavile Toyota, Nissan i Stellantis, a još prije i Fiat Chrysler. Stellantis je ovaj tjedan zatvorio svoju tvornicu za sklapanje kamiona Ram u Sterling Heightsu, u Michiganu, zbog nedostatka čipova. Kompanija Belvidere iz Illinoisa, koja ima tvornicu malih terenaca i kombija u Windsoru, u kanadskoj provinciji Ontario, ne radi već dva tjedna.

Toyota smanjuje proizvodnju

Toyota je priopćila kako će u sljedeća dva mjeseca smanjiti proizvodnju za najmanje 40 posto u Japanu i Sjevernoj Americi te samo u rujnu smanjiti proizvodnju za 360.000 vozila diljem svijeta. Nissan, koji je sredinom kolovoza najavio da će zbog manjka čipova zatvoriti svoju veliku tvornicu u Smyrni u Tennesseeju, na dva tjedna do 30. kolovoza, sada kaže da će zatvaranje trajati četiri tjedna, do 13. rujna.

Ima i malo dobrih vijesti. Ford je rekao da je njegova ukupna proizvodnja porasla za gotovo 80 posto od srpnja do kolovoza, iako nije jasno koliko će to trajati, zaključuje AP.

Pročitajte više