Globalni ekonomski rast će usporiti u 2005.

SVJETSKO gospodarstvo će rasti nešto manjom stopom u 2005., a regije sa slobodnom trgovinom bilježe brži rast nego područja s lokalnim preprekama, izvijestila je u utorak Svjetska banka.

U izvješću pod naslovom "Globalni ekonomski izgledi 2005: Trgovina, regionalizam i razvitak" Svjetska banka je rekla kako očekuje rast svjetskog gospodarstva od 3,2 posto u 2005. i 2006., nakon što je u 2004. raslo 4 posto.

Visokorazvijene zemlje će s 3,5 u 2004. usporiti rast na 2,7 posto u 2005. i 2006.

Istočna Azija predvođena Kinom bi trebala najbrže rasti među svjetskim regijama sljedeće godine sa 7,1 posto, dok se za istočnoazijsko područje predviđa rast od 6,3 posto u 2005.

Kina, koja ove godine bilježi rast od 8,8 posto će usporiti u 2005. na 7,8 posto i 7 posto u 2006., navodi Svjetska banka u izvješću.

Rast bruto domaćeg proizvoda u zemljama u razvoju će vjerojatno nešto usporiti s ovogodišnjih 6,1 posto na 5,4 posto u 2005. i 5,1 posto u 2006., rekla je Svjetska banka.

Dugoročno Svjetska banka očekuje da će zemlje u razvoju imati koristi od veće makroekonomske stabilnosti, manjih trgovačkih zapreka i poboljšane investicijske klime. Između 2006. i 2015. Banka predviđa godišnji rast proizvoda po glavi stanovnika u zemljama u razvoju od 3,4 posto u usporedbi s manje od 2 posto koje su zabilježile tijekom 1990-tih.

"Brzi rast gospodarstava zemalja u razvoju, uglavnom u istočnoj i južnoj Aziji, doveo je do spektakularnog pada siromaštva, mada neke zemlje ozbiljno ostaju ispod postavljenih ciljeva", kaže Banka.

Uri Dadush, direktor razvojnih projekata u Svjetskoj banci, rekao je na predstavljanju izvješća da slobodna trgovina pomaže zemljama povećavajući konkurenciju u uvozu i podižući produktivnost rada i tako potiče izvoz i ekonomski rast.

Istočna Azija i istočna Europa i druga područja s niskim carinama i integriranim carinskim sustavom bi trebale imati prednost pred područjima gdje robe i usluge ne prelaze granice tako lako.

Za istočnoeuropske i srednjoazijske ekonomije Svjetska banka predviđa umjereniji rast BDP-a sa 7 posto u 2004. na 5,6 posto u 2005. i 5 posto u 2006.

Regionalni trgovački ugovori poput Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, sporazuma EU-a s istočnoeuropskim zemljama ili Asocijacije južnoazijskih zemalja mogu proširiti pristup izvoznika tržištima i povećati izglede za smanjenje siromaštva, kaže izvješće, ali samo ako ih zemlje u razvoju uvežu u strategiju za liberalizaciju trgovine na unilateralnom, multilateralnom i regionalnom planu.

"Regionalni trgovački ugovori nude neke koristi nekim zemljama u razvoju ukoliko se to ne događa iza zida zaštita", rekao je Francois Bourguignon, glavni ekonomist Svjetske banke.

Multilateralno otvaranje tržišta, koje traži pregovori Svjetske trgovačke organizacije iz Dohe, obećava potencijalno veće prednosti za sve zemlje u razvoju, kaže izvješće.

Pročitajte više