Globalno zagrijavanje donosi probleme alergičnima na pelud

OSOBE koje pate od peludne groznice sve će dulje kihati, oči će ih dulje peći i dulje će im curiti iz nosa zato što zbog globalnoga zagrijavanja drveće i trave cvatu sve ranije. 

Veliko fenološko istraživanje koje promatra kad se događaju prirodni procesi u okolišu koji se stalno mijenja, pokazalo je da se godišnja doba pomiču te da raniji počeci i duže trajanje toploga razdoblja, što je posljedica globalnoga porasta temperature, znači sve više problema za alergičare.

´Više temperature i promjena klime još više pogoršavaju stvar. Prvi je put priča o promjeni klime ispričana iz medicinske perspektive, ili one naših klijenata´, rekao je glasnogovornik Woodland Trusta.

´Svi znamo za njezin utjecaj na (životinjske i biljne) vrste, ali sad prvi put vidimo i utjecaj na ljude´, dodao je.

Woodland Trust najveća je britanska dobrotvorna organizacija koja se bavi zaštitom šuma, a sponzorira godišnje fenološko istraživanje koje diljem zemlje provodi osamnaest tisuća dobrovoljaca. Oni bilježe prve znake proljeća, npr. cvatnju trava, pupanje cvijeća i stabala te dolazak određenih ptica i leptira, i tim se podacima puni baza podataka za predviđanje promjena u godišnjim dobima.

´Uočavamo trend sve ranijega proljeća. Jeseni traju sve duže, a proljeća ranije počinju´, rekao je glasnogovornik trusta.

Približno četvrtina ukupne populacije pati od peludne groznice, koju izaziva reakcija tijela na biljnu pelud u zraku. Većinu slučajeva peludne groznice, odnosno alergijskoga rinitisa, izaziva pelud trava. Oko dvadeset posto ljudi alergično je na pelud breze.

Peludna je groznica prvi put medicinski opisana 1819., ali uzrok nije otkriven do 1873, kažu u trustu.

´Prošle godine peludna sezona bila je vrlo duga jer je bilo vlažno i toplo. Protegnula se u kolovoz, a nije završila u srpnju. Općenito, peludna groznica pogađa sve više ljudi´, kaže profesor Jean Emberlin iz nacionalnoga ureda za istraživanje peludi.

Prema fenološkoj statistici, neke trave cvatu od 9 do 13 dana ranije nego što su cvale godinu prije. Emberlin kaže da je istraživanje stručnjacima pružilo informacije o vremenu cvatnje prije oslobađanja peludi što će pomoći da se poboljša predviđanje početka peludne sezone.

G

Pročitajte više