Globalno zagrijavanje moglo bi imati "razarajuće učinke"

HUMANITARNE organizacije te organizacije za zaštitu okoliša uputile su poziv na uzbunu zbog budućih razarajućih učinaka globalnog zagrijavanja po najsiromašnije stanovništvo na zemlji, navodi se u izvješću objavljenom u srijedu u Londonu.

U izvješću koje je predstavio RK Pachauri, predsjednik Međuvladine skupine za klimatske promjene, a podržao ga i dobitnik Nobelove nagrade za mir južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, ističe se kako je globalno zagrijavanje izazvano intenzivnim korištenjem fosilnih energija krivo za poplave, suše i uragane koji sve više poprimaju razmjere katastrofe, dovodeći u opasnost ljudske živote i čitava gospodarstva.

Izvješće su sastavili stručnjaci u ime 17 organizacija među kojima su Prijatelji zemlje, Greenpeace i Svjetski fond za prirodu. U njemu se također ističe da međunarodni cilj iskorjenjivanja siromaštva do 2015. neće biti dosegnut ako se ne poduzmu drastične mjere kako bi se zaustavila tendencija povećanog globalnog zagrijavanja.

U izvješću se traži procjena troškova prilagođavanja siromašnih zemalja klimatskim uvjetima, ograničavanje emisije štetnih plinova na 60 do 80 posto iznad njezine razine iz 1990. godine, što je dosta više nego propisuje protokol iz Kyota, kao i nova financiranja i pomoć industrijskih zemalja u prilagođavanju siromašnih zemalja.

U nedostatku tih mjera, klimatske promjene mogle bi izmaknuti nadzoru čovjeka, upozorava se u izvješću, koje ističe da je za te mjere potreban politički angažman svih zemalja i dubinska izmjena prioriteta Svjetske banke i ostalih organizacija za razvoj.

Pročitajte više