Gluten mogući uzrok šizofrenije

ŠIZOFRENIJA bi mogla biti povezana a alergijom na gluten, protein koji se nalazi u brašnu i drugim žitaricama, otkriveno je u posljednjem istraživanju američkih i danskih znanstvenika.

Netolerancija na gluten, poznatija kao celijakija, može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće pogađa ljude između 30. i 45. godine života i uzrokuje gubitak težine, dijareju i umor.

"Povijest celijakije je rizični faktor za šizofreniju", stoji u znanstvenom članku objavljenom u "British Medical Journalu".

Znanstvenici stoga preporučaju dijetu bez glutena za liječenje celijakije i tvrde da su neka klinička ispitivanja pokazala kako i ukidanje žitarica iz prehrane također može olakšati simptome šizofrenije.

Ispitivanje koje su zajednički proveli stručnjaci s medicinskog instituta John Hopkins iz SAD-a i danski znanstvenici sa sveučilišta i iz psihijatrijske bolnice u Aarhusu, obuhvatilo je 7.997 šizofreničnih pacijenata.

Međutim, znanstvenici ističu da rezultati ukazuju na manji broj slučajeva jer su obje bolesti vrlo rijetke.

Prošle je godine jedno ispitivanje pokazalo da postoji veza između roditeljske dobi i šizofrenije, kao i da korištenje droga može biti "okidač" za mentalne bolesti.


Pročitajte više