Gmail pao zbog krive procjene oko kapaciteta servera



JUČERAŠNJA panika koju je prouzročilo dvosatno padanje Googleovog e-mail servisa Gmail rezultat je krive kalkulacije oko kapaciteta Gmailovog sustava, objasnio je internet div.

Gmail je jučer navečer prestao raditi na otprilike dva sata, što je snažno pogodilo brojne korisnike najpopularnijeg e-mail servisa na svijetu, od ljudi koji preko njega ostaju u kontaktu s prijateljima, do tvrtki koje dobar dio posla obavljaju preko Gmaila. Problem je, piše na Googleovom blogu, nastao zbog klasične kaskadne reakcije uzrokovane preopterećenjem servera u kratkom roku.

Kaskadni kvar

Problem je počeo kad je Google isključio nekoliko Gmailovih servera zbog rutinskog održavanja, što je klasična procedura koja se inače objavljuje korisnicima. No, ovaj je put zbrka nastala zato što je Google napravio neke promjene na routerima koji prebacuju promet s Gmaila na odgovarajuće servere. Google je te promjene napravio kako bi popravio pouzdanost Gmaila, ali im se procedura obila o glavu.

"Sad znamo da smo malo podcijenili opterećenje koje će neke nove promjene (ironično, promjene koje smo uveli kako bismo poboljšali pouzdanost servisa) staviti na routere za zahtjev – servere koji šalju internetske upite na odgovarajući Gmailov server", stoji na Googleovom blogu.

Isprika

"U noćnim satima nekoliko je tih routera postalo preopterećeno i u biti je reklo 'prestanite nam slati promet, prespori smo!'. To je prebacilo opterećenje na preostale routere za zahtjeve, uzrokujući preopterećenje kod nekih od njih, a unutar nekoliko minuta svi su routeri bili preopterećeni", nastavlja se.

Google je riješio problem poslavši promet na ostatak svoje ogromne mreže, što si može priuštiti budući da ima gotovo beskonačne resurse. No, mnogi se pitaju što je sljedeće.

Google kaže kako će u budućnosti pripaziti na to da routeri za zahtjev imaju dovoljno prostora kako bi se u budućnosti mogli izboriti s ovakvim problemima, a razmotrit će i kako osigurati da problem u jednom sektoru ne utječe na cijelu mrežu. Google se odmah i ispričao svojim korisnicima. Budući da je uloženo puno novca u Gmail, koji se profilirao kao najjači e-mail servis na svijetu, te budući da je Google u snažnoj konkurentskoj utrci s IBM-om i Microsoftom, ovakve neugodnosti im nisu dobrodošle.

Pročitajte više