Godišnja skupština Matice hrvatske u Splitu

U Splitu se danas u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika održava Glavna skupština Matice hrvatske koja završiti prihvaćanjem zaključaka i programa rada u idućem razdoblju.

U nazočnosti splitsko-dalmatinskog župana Krune Peronja, predstavnika Splita, Splitsko-makarske nadbiskupije i kulturnih ustanova, izaslanika iz svih krajeva Hrvatske, BiH i europskih zemalja u kojima ta kulturna ustanova djeluje, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić govorio je o njezinu dosadašnjem radu i rezultatima, te o njezinim temeljnim zadaćama.

Matica ne smije nasjesti na priče da treba biti elitistička organizacija, nego nam treba Matica narodna koja ne gubi veze s korijenima, rekao je Igor Zidić, dodajući kako je to posebice važno nakon katastrofe Domovinskog rata. Sada je vrijeme velikih promjena koje od Matice zahtijeva veći angažman radi ostvarenja svojih ciljeva i očuvanja opstojnosti hrvatskog naroda, istaknuo je.

Ne smije se dopustiti, poručio je, da Hrvati postanu kolica koja svatko gura kako hoće. U proteklom razdoblju o Matici su, kako je rekao, zlobni plaćenici pisali da je profašistička, nacionalistička, da se treba odreći hrvatstva.

Upitao je što smo mi to učinili da nas se tako naziva, osim što smo digli glas protiv komunizma. Matica jest za Europu i podržava ulazak Hrvatske u Uniju, ali ne pod bilo koju cijenu, poručio je njezin predsjednik i dodao kako je neprirodno da se kršćani u Europi, koji su je osnovali, danas moraju boriti da riječ kršćanstvo uopće uđe u europski ustav. Ako se za to zalažemo, ne znači da smo ksenofobični, kako nam spočitavaju dojučerašnji članovi partijskih komiteta, rekao je Zidić.

Jednom smo kao guske u magli ušli u tzv. udrugu država, i to ne smijemo ponoviti, već se moramo izboriti za prava koja nam pripadaju i za više zraka, ali, poručio je, nikada ne smijemo dopustiti da nam se zbog toga stavlja pečat protueuropske, profašističke, ksenofobične ili čak prokomunističke organizacije.

Govoreći o promjenama nakon izbora godine 2003., Zidić je istaknuo da je volju hrvatskog naroda Matica prihvatila s odobravanjem jer dobro zna što znači nezadovoljstvo jednom politikom. Izbori su izraz volje naroda koji, kako smo vidjeli, ako pogriješi, pogrešku vrlo brzo ispravi.

Onima koji nam poručuju da se Matica ne smije baviti politikom, poručujemo da politiku shvaćamo na način grčke demokracije, tj. da je ona dio života svakog čovjeka. Nemamo ambiciju stvarati paralelnu Vladu ili Sabor, ali imamo pravo reći što želimo i što očekujemo. Od uspostave nove vlasti za Maticu se stanje promijenilo u svakom pogledu, a i financijski, rekao je Zidić, dodajući kako je ministar Biškupić pokazao da cijeni i poštuje tu instituciju.

S bivšim ministrom Vujićem stalno smo se sukobljavali ne prihvajući i želeći raskrinkati nepravdu koju nam je nanosio uskraćujući nam financiranje naših izdavačkih projekata, ocijenio je Zidić.

U idućem razdoblju Matica će, poručio je njezin predsjednik, raditi na unaprjeđivanju i osuvremenjavanju jer neće biti slijepa za ono što donosi novo vrijeme i tehnologija. Upravo je s tim ciljem nedavno i osnovano Vijeće za nacionalne tehnologije.

Matica je bila i ostat će hrvatska kulturna institucija, zaključio je Igor Zidić, dodajući pritom da je pitanje gdje prestaje kultura, a počinje politika.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više