Godišnje od nestručnih pobačaja umire 70.000 žena

OKO 70.000 žena, od kojih polovica u Aziji, umire godišnje od posljedica nestručno učinjenih pobačaja, usprkos tome što vlade diljem svijeta opetovano obećavaju napredak na području ljudskih prava i reproduktivnog zdravlja.

Izviješće je predočeno na trodnevnoj konferenciji u Londonu na kojoj se pokušava utvrditi što je i da li je išta učinjeno po tom pitanju od UN-ove Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju (ICPD) održane prije deset godina u Kairu. Tada je ICPD priznao da nestručni pobačaji predstavljaju jednu od najvećih prijetnji zdravlju i životima žena.

Elizabeth Maguire, predsjednica skupine IPAS, koja se bavi zaštitom žena od nestručnih pobačaja, upozorila je na konferenciji "Countdown 2015" da vlade naprosto ne čine dovoljno.

"Svake minute po jedna se žena podvrgne nestručnom pobačaju a svaki dan ih od posljedica pobačaja umire 200....mi želimo poručiti, i želimo da to vlade shvate, da se teške posljedice nestručnih pobačaja, kao i pobačaji koji završe smrću, mogu spriječiti", kazala je Maguire.

Prema izviješću, u Aziji je 2000. godine izvršeno oko 10,5 milijuna nestručnih pobačaja, u Africi 4,2 milijuna a u Latinskoj Americi 3,7 milijuna.

Pitanje nestručnih abortusa je, ističe Maguire, pitanje ljudskih prava i društvene nepravde jer prvenstveno pogađa siromašne žene koje nemaju pristup zdravstvenoj skrbi.


Pročitajte više