Goehlert: knjižnice i knjižničari u budućnosti potrebniji nego ikada

Knjižnice i knjižničari bit će u budućnosti potrebniji nego ikada ranije, ali će morati odgovoriti na izazove koje im donosi razvoj društva, zaključak je predavanja profesora i bibliotekara Sveučilišta Indiana (SAD) dr. Roberta Goehlerta održanog danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Da bi se knjižnice mogle nositi s izazovima poput najave Googlea da će digitalizirati knjižničku građu Sveučilišta Standford i Sveučilišta Michigen, one moraju nastaviti njegovati tradiciju druženja i okupljanja ljudi, te mjesta razmjena misli i učenja, kazao je.

Knjižnice moraju nastaviti tradiciju druženja u kavanama, a za to pak trebaju puno bolje poznavati svoje tržište, podučavati informacijsku pismenost u do sada neslućenim razmjerima, te snažnije promicati svoje djelatnosti i sadržaje, kazao je Goehlert.

Na predavanju koje je pored domaćina organizirala Katedra za bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rečeno je da knjižnice moraju doprijeti u zajednice koje trebaju usluge poput trgovačkih središta, kavana, okupljališta i zrakoplovnih luka, te postati mjesto okupljanja i pružanja informacija, te mjesta stalnog usavršavanja i cijeloživotnog učenja.

Važna obveza knjižnica je razvijanje sposobnosti koje potiču suradnju i timsko učenje, to znači da bi biblioteke trebale stvoriti uvjete kao što su informacijski centri, radionice, mreže susjeda povezane Internetom, te interesne i praktične zajednice.

Partnerstvo s knjižarama, muzejima, novinskim kućama i sličnim ustanovama također je važna uloga knjižnica u budućnosti, a da bi se mogle suočiti sa spomenutim izazovima, trebat će i stvarati knjižnice u prepoznatljivom digitalnom svijetu i jamčiti slobodu pristupa informacijama, kazao je Goehlert.

Dr. Robert Goehlert, poznat po digitalizaciji arhiva Lige naroda, ključnim temama smatra obrazovanje kadrova za buduće biblioteke, privlačenje korisnika i rješavanje kaosa u znanstvenoj komunikaciji.

Pored očuvanja postojećih knjižnica važnim smatra izgrađivanje digitalne knjižničke zbirke te već danas organizirati zbirke za buduće istraživače.

Dr. Robert Goehlert, savjetnik programa Fulbright, objavio je brojne radove i vodiče o temama poput kineske ekonomije, UN dokumentacije, Europske zajednice, o američkom State Departmentu i američkoj diplomaciji i tome slične.

(Hina) xiluc yaz

Pročitajte više