Goljp protiv slanja pripadnika HV-a u Irak

GRAĐANSKI odbor za ljudska prava (GOLJP) razočaran je "ravnodušnošću hrvatske političke javnosti prema višekratno ponovljenim i nikada opovrgnutim medijskim izvještajima da Vlada priprema slanje pripadnika HV-a u Irak".

GOLJP u današnjem priopćenju navodi da su Koalicijske vojne snage "u smislu međunarodnog prava okupacijske" te da njihovu vojnu akciju u Iraku UN nikada nije odobrio.

Vladu i javnost GOLJP pita "kojim se razlozima može opravdati slanje pripadnika HV-a u Irak i tko će snositi odgovornost kada tamo poginu hrvatski vojnici", s obzirom na svakodnevne napade na pripadnike američko-britanskih trupa.

GOLJP Vladu pita i vidi li ona da je svakim danom "sve jasnije da su opravdanja za vojnu akciju protiv Iraka bila isfabricirana", a saborske zastupnike zbog čega ne reagiraju na najavu slanja pripadnika HV-a u inozemstvo, a da ih se nije o tome konzultiralo.

U priopćenju, koje je potpisao predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić, ističe se da hrvatska Vlada, ako želi pomoći iračkom narodu to može učiniti na različite načine, osim slanjem vojske.

Mediji su ranije izvještavali da bi u šestomjesečnu mirovnu misiju u Irak iz Hrvatske trebalo ići 40 do 60 hrvatskih specijalaca, pripadnika Bojne za specijalne namjene i vojnika koji su u gardijskim brigadama pripadnici vodova za specijalne namjene.

(Hina) pp/ag sšh

Pročitajte više