GONG će paralelno prikupljati izborne rezultate

KAMPANJA nevladine udruge GONG za predsjedničke izbore 2005. usmjerena je na informiranje birača o izbornom procesu, promatranje izbora i paralelno prikupljanje i obradu rezultata izbora radi dodatne provjere službenih rezultata, te na izvještavanje domaće i međunarodne javnosti o izbornom procesu, rekli su danas predstavnici te udruge.

Izbore će promatrati 850 educiranih nestranačkih promatrača i 63 pokretna tima, izvijestila je na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednica GONG-a Suzana Jašić.

Podsjetila je da rok za provjeru biračkih popisa istječe 18. prosinca ove godine te se građani mogu obratiti uredima za opću upravu u mjestu svog prebivališta ukoliko žele glasovati izvan svog mjesta ili u inozemstvu.

GONG će tijekom izbornog dana objavljivati priopćenja, a na kraju dana preliminarni izvještaj i paralelno prikupljene i obrađene rezultate izbora, a po završetku izbora i konačni izvještaj.

GONG će, osim izbornog dana, pratiti i rad institucija zaduženih za organizaciju i provedbu izbora te popise birača, kao i izvještavanje kandidata o financiranju njihove kampanje, rekla je Jašić.

Napomenula je da je GONG je pripremio i po dva video i audio spota, web stranicu i telefonsku liniju na kojoj se mogu dobiti informacije vezane uz izbore.

GONG-ovu kampanju financijski pomažu Academy for Educational Development, veleposlanstvo Norveške te Misija OESS-a u Zagrebu s ukupno 420 tisuća kuna.

Zamjenica predsjednice GONG-a Vanja Škorić upozorila je na pojavu viška birača u popisu birača u odnosu na broj punoljetnih osoba u popisu stanovništva. Taj se višak procjenjuje na gotovo 350 tisuća birača, što je zmeđu devet i deset posto ukupnog njihovog broja.

To je, prema njezinim riječima, potvrdio i Središnji državni ured za upravu, koji je izvijenstio potvrdio da mu se pred parlamentarne izbore 2003. vratilo oko 308 tisuća izvadaka iz popisa birača tzv. rezanaca poslanih na adrese upisanih birača, jer oni nisu na prijavljenim adresama.

Pročitajte više