GONG: HDZ sustavno i organizirano krši Zakon

SAMO oko 40 posto birača (39,84 posto) izišlo je danas do 16 sati na drugi krug hrvatskih predsjedničkih izbora, doznaje se od Državnoga izbornog povjerenstva.

Taj je odziv dva posto slabiji od odziva u prvom krugu izbora do 16 sati, a bitno je slabiji od odziva na predsjedničkim izborima godine 2000., kada je do 16 sati na birališta izišlo čak 51,7 posto birača.

U inozemstvu je odaziv birača veći nego u prvom krugu, doznaje se iz Državnog izbornog povjerenstva. Do 16h u Hercegovini je na 22 biračka mjesta izašlo 25,000 birača. Uz stranačke promatrače, drugi krug izbora u BiH promatraju i volonteri GONG-a te djelatnici OESS-a.

Radio 101 javlja kako je u Mostaru odaziv triput veći nego u prvom krugu izbora, a s gotovo svih biračkih mjesta u BiH pristižu izvještaji o redovima na biralištima. U tim bi mjestima glasanje moglo potrajati i nakon 19h, naime birališta će biti otvorena sve dok ne glasaju svi koji su se do 19h zatekli na biračkim mjestima.

GONG upozorava na brojne dojave građana o kršenju izborne šutnje, a najviše dojava odnosi se na reklamiranje ili agitiranje za predsjedničke kandidate na izborni dan.

Tako je, primjerice, svećenik u u Crkvi Blaženog Uznesenja Djevice Marije u Slatinama na Čiovu dijelio jutros prije mise ministrantima letke "templara", u kojima se aktualnog predsjednika Mesića proglašava "srpskim zetom" te poziva na glasanje za Jadranku Kosor.

GONG izvještava kako građani iz svih krajeva Hrvatske dojavljuju o SMS porukama u kojima ih se poziva da izađu i glasuju za J. Kosor.

U Mihotićima u Primorsko-goranskoj županiji te u Bjelovaru (Draškovićeva) tijekom noći i rano jutros lijepljeni su plakati Jadranke Kosor, a u Rijeci (Gornja Vežica), Vinkovcima (Trg J. Runjanina) i Osijeku (Reisnerova) tijekom noći u sandučiće su ubacivani su leci koji govore zašto glasati za Jadranku Kosor, a ne za Stjepana Mesića.

S obzirom na broj i sadržaj dojava o kršenju izborne šutnje, GONG zaključuje da je riječ o sustavnom i organiziranom kršenju Zakona o predsjedničkim izborima od strane stranke i aktivista koji podržavaju Jadranku Kosor.

Kršenje izborne šutnje koja se odnose na dijeljenje letaka J. Kosor ili letaka protiv S. Mesića dojavljeno je iz Supetra, Velog Iža, Kaštela Stari, Žnjana, Zaprešića, Rijeke, Ličkog Lešća, Samobora, Jastrebarskog, Našica, Vinkovaca, Ogulina, Kutine, Ivanić Grada.

Također, građani dojavljuju o plakatima J. Kosor kraj nekih biračkih mjesta u Šibeniku, Zagrebu, Petrijancu (Varaždinska županija), Dekanovcima, Novakovcima (Međumurska županija) i Bjelovaru.

Pročitajte više