GONG: HDZ u BiH krši predizbornu šutnju

GONG je, temeljem dojava promatrača i izvještaja mobilnih promatračkih ekipa, izvijestio o događanjima koja prate izborni dan u inozemstvu te o nepravilnostima uočenim na biralištima, kao i o kršenju izborne procedure i nepoštivanju predizborne šutnje.

Izbore za zastupnike u Hrvatski sabor u inozemstvu promatra ukupno 117 GONG-ovih promatrača, od čega ih je 83 stalnih, na biračkim mjestima u BiH (60) i Srbiji (10) te još 13 u drugim zemljama: Australija (1), SAD (4), Njemačka (2), Belgija (1), Švicarska (1), Nizozemska (2), Švedska (1) i Francuska (1). Dodatno, 17 mobilnih timova (ukupno još 34 promatrača) obilazi biračka mjesta u BiH, a do 15 sati obišli su ukupno 100 biračkih mjesta.

Promatrači GONG-a su tako do 15 sati dojavili manji broj kriznih situacija. Potreban birački materijal zaprimili su svi birački odbori te uglavnom pravilno pripremili biračka mjesta za dolazaka birača. Biračka mjesta su otvorena na vrijeme, izuzev biračkog mjesta u Hobartu, u Australiji, koje je otvoreno s pola sata zakašnjenja. Tijek izbornog dana na većini biračkih mjesta protječe u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi, birači razumiju izborni proces, a mobilne ekipe u BiH javljaju da uglavnom nema gužvi unutar i izvan biračkih mjesta. Profesionalizam biračkih odbora kreće se od zadovoljavajućeg do odličnog, a suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om je vrlo dobra, ocijenili su u GONG-u.

Kršenje izborne procedure

S nekoliko biračkih mjesta prijavljeno je da su predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora članovi stranke, što je protuzakonito, budući da samo članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici mogu biti pripadnici stranaka.

Riječ je o biračkom mjestu u Čapljini, gdje su predsjednica biračkog odbora i njen zamjenik bili članovi HDZ-a, ali su zamijenjeni tijekom izbornog dana; biračkom mjestu u Širokom brijegu, gdje je predsjednik biračkog odbora član HDZ-a; biračkom mjestu u Mostaru, gdje je predsjednica biračkog odbora članica HDZ-a BiH; biračkom mjestu u Hobartu, u Australiji, gdje su predsjednik i zamjenik predsjednika biračkog odbora članovi HDZ-a; te biračkom mjestu u Travniku, gdje je jedan član biračkog odbora (HNS), ujedno i kandidat na Nezavisnoj listi Lijanovića u XI. izbornoj jedinci, što je također protuzakonito.

Na biračkim mjestima u Širokom Brijegu predstavnik konzulata naložio je tajnici općine da komunicira s diplomatsko-konzularnim predstavništvom u Mostaru oko izdavanja potvrda, iako bi to trebala biti njegova dužnost. Na biračkom mjestu br. 71. u Ljubuškom nema predstavnika konzulata, a predsjednik biračkog odbora ne zna proceduru postupanja s biračima koji traže potvrde.

Neka biračka mjesta u BiH imaju telefax uređaje i izdaju potvrde, a neka nemaju te birače upućuju na diplomatsko-konzularna predstavništva, faksevi konzulata u Mostaru su blokirani te se, prema uputi iz Zagreba, komunikacija oko izdavanja potvrdi odvija telefonom, a neki birači čekaju od jutra. Sve je veći broj osoba koje ne mogu glasovati jer se nisu prethodno registrirali (oko 15-20 posto onih koji su izašli na birališta), a koje birački odbori upućuju na konzulate.

GONG je zaprimio i nekoliko dojava građana koji su se prethodno registrirali, a nema ih u evidenciji prethodno registriranih ili u popisu birača. S obzirom da se radi o osobama koje su odjavile prebivalište u Hrvatskoj te su izbrisani iz popisa birača u Hrvatskoj, očito nisu upisani u popis birača za inozemstvo. Da je grešaka u prethodnoj registraciji bilo potvrđuje i primjer promatračice GONG-a koja je krivo prethodno registrirana (umjesto u Mostaru, registrirana je u Livnu).

"Ispred stožera HDZ BiH 1990 istaknuti su plakati, uz glasnu muziku"

Kada je riječ o ostalim kršenjima izbornih pravila, GONG je izvijestio kako se na biračkim mjestima 118., 119. i 120. u Domaljevcu - Šamac, zaštitar, odnosno uniformirana osoba, zadržava na biračkom mjestu unatoč upozorenjima predsjedniku biračkog odbora od strane promatrača.

Na biračkom mjestu br. 115. u Orašju te biračkim mjestima br. 118., 119., 120., 121. i 122. u Domaljevcu, listići nisu bili zalijepljeni na glasačke kutije, a na biračko mjesto br. 13. u Travniku promatrač GONG-a nije pušten, unatoč Odluci o imenovanju promatračem.

Na biračkom mjestu br. 5. u Hobartu, u Australiji, primijećeno je da članovi biračkog odbora nisu bili upoznati s procedurom glasovanja. Na biračkom mjestu 110. u Tuzli samo jedna osoba pomaže u glasanju starijima, nepismenima i slabovidnima. Prema dojavi promatrača, od 13 sati do sad, ista osoba glasovala je za četiri druge osobe koje su tražile pomoć u glasovanju.

Zaprimljena je dojava o kršenju predizborne šutnje koja se dogodila ispred stožera HDZ BiH 1990, gdje su istaknuti plakati, uz glasnu muziku. Ispred biračkih mjesta 108 i 111 u Tuzli nalaze se plakati HDZ-a i Ive Sanadera.

O svemu navedenom GONG je obavijestio nadležna izborna povjerenstva, kako bi se nepravilnosti otklonile, a birački odbori upozorili. Sljedeće priopćenje GONG-a bit će objavljeno u 19.30 sati.

I.M.

Pročitajte više