GONG traži odgodu referenduma o EU: Građani nisu informirani, a zakon je pun rupa



REFERENDUMSKO izjašnjavanje građana o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji nužno je odgoditi barem do veljače, tvrdi GONG. Razlozi za odgodu su, kažu iz GONG-a, neinformiranost građana i cijeli niz zakonskih rupa koje treba urediti kako regularnost referenduma ne bi došla u pitanje.

"Naše političke elite doživljavaju referendum kao nužno zlo", kazao je na konferenciji za novinare Berto Šalaj, predsjednik Vijeća GONG-a. Nenad Zakošek, član Vijeća GONG-a, smatra da je referendum prvi test na kojem politička elita mora pokazati da je spremna raditi na povratku povjerenja građana.

U priopćenju na svojim internetskim stranicama GONG je pobrojao sve zakonske rupe koje bi trebalo "začepiti" prije nego građani izađu na referendum. Kao problemi se ističu nepoznata procedura prethodne registracije birača koji će glasati izvan prebivališta, zbog čega nisu jasne procedure za glasanje u inozemstvu, nedostatak regulacije sustava povjerenstava i biračkih odbora za provođenje referenduma, nedostatak regulacije promatranje referenduma od strane nestranačkih, stranačkih i stranih promatrača, netransparentnost financiranja referenduma i predreferendumske kampanje.

"Državno izborno povjerenstvo zaduženo je za informiranje građana o postupku glasanja na referendumu, a Vlada RH i ostale institucije o sadržaju odlučivanja na referendumu. Kako bi građani mogli donijeti odluku na referendumu, prije odluke moraju biti dobro informirani, a informacije bi trebali dobiti od nadležnih institucija o to u razumnom vremenskom periodu", tvrdi GONG.

Međutim, nedavno istraživanje javnog mnijenja koje je provela agencija Ipspos Puls pokazalo je da se 87 posto građana smatra osrednje ili loše informiranima o EU. Zbog toga GONG traži da se provede relevantna i sveobuhvatna kampanja informiranja građana, što nije moguće bez odgode referenduma. 

Pročitajte više