GONG upozorava: Izbori bi mogli biti neustavni i protuzakoniti

GONG u svojem priopćenju upozorava da je krajnji datum za održavanje redovnih izbora 11. ožujka 2012. godine, što znači da je prošao rok od godinu dana prije izbora dokad su trebale biti obavljene nužne promjene izbornih zakona, kako se ne bi ugrozio integritet izbornog procesa, na što je i Ustavni sud upozorio Sabor.

"GONG stoga upozorava na propust neučinkovitog zakonodavca i izostanak političke volje za rješavanjem dugotrajnih problema izbornog procesa", pišu iz GONG-a te upozoravaju na probleme u vezi izbornog zakonodavstva. Stručna javnost već godinama upozorava na kršenje odredbe Zakona o izborima zastupnika koja kaže da broj birača u izbornoj jedinici ne smije biti više ili manje od 5 posto, jer na taj način glas birača jednako vrijedi u svakoj izbornoj jedinici.

Neustavni izbori

Na tu činjenicu je vlast upozoravao i Ustavni sud. "Unatoč  nepostojanju recentnih podataka o broju birača u općim izbornim jedinicama, razumno je zaključiti da bi - ostanu li članci 2. do 11. Zakona o izbornim jedinicama neusklađeni sa stvarnim stanjem birača na području Republike Hrvatske u 2011. godini - na predstojećim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor međusobna odstupanja u broju birača mogla postati neprihvatljiva s ustavnopravnog aspekta", napisali su iz Ustavnog suda te upozorili da bi, ako ostane takva situacija, izbori mogli biti nezakoniti.

Zbog promjene Ustavnog zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ove razlike po izbornim jedinicama će se još više povećati. Prema simulacijama GONG-a u 1. izbornoj jedinici će biti čak 10 posto manje birača od prosjeka, dok će u 9. izbornoj jedinici broj birača biti za 14 posto veći od prosjeka. Razlika u broju birača između te dvije jedinice je veća od 100 tisuća ljudi. Dok će u 1. jedinici glasati oko 374 tisuće ljudi, u 9. izbornoj jedinici će to pravo imati preko 477 tisuća birača.

I dalje će glasati mrtvi


GONG upozorava da vlast godinu dana prije izbora nije riješila niti popise birača pa "i dalje postoji bojazan od manipulacije glasovima 'mrtvih' birača koji se nalaze na popisima iz inozemstva". Kažu i da nije uspostavljen učinkovit nadzor financiranja političkih stranaka i kandidata tijekom kampanje.

"Upravo svjedočimo razornim posljedicama nemara i nedostatka nadzora nad financiranjem izbornih kampanja, a i sam GONG je proteklih godina upozoravao da su pojedini troškovi daleko veći od prikazanih. Dosljedno provođenje zakona značilo bi otvaranje istrage o financiranju trenutno vladajuće stranke u Hrvatskoj, ali i drugih stranaka, što je, ne samo nužni dio aktualne borbe protiv korupcije, nego dugoročno ima pozitivne efekte na jačanje pravne države i razvoj političke kulture", tvrde iz GONG-a.

Medijsko praćenje nije regulirano

Smatraju i kako još uvijek nije donesena kvalitetna regulativa o medijskom praćenju izbora zbog čega su birači uskraćeni za temeljno demokratsko pravo, a to je ono na informirani izbor. Upozoravaju da je vlast najavljivala donošenje izbornog kodeksa koji bi ujedinio različite propise i aspekte izbornog postupka, ali se to nije dogodilo, a u vezi s time nije na nijedan način kontaktirano sa zainteresiranom javnošću.

"Zahtijevamo od Vlade i Sabora da biračima obrazlože razloge ovakvog nemara prema izbornom procesu, te da u što skorijem roku predstave rješenje navedenih problema na zakonit i participativan način", zaključuju iz GONG-a.

Pročitajte više