GONG upozorava na kršenje izborne procedure u BiH

DRUGI krug izbora za Predsjednika Republike Hrvatske, koji promatra 1000 promatrača Gonga na biralištima širom Hrvatske, na većini biračkih mjesta prolaze u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi, uz manji broj kriznih situacija.

Gong je danas priopćio kako 79 mobilnih promatračkih ekipa obilazi biračka mjesta na području svih županija u Hrvatskoj te da su do 10 sati obišli ukupno 293 biračka mjesta. Promatrači izbore promatraju i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Grazu, Beču, Londonu, Parizu, Den Haagu, Zurichu, Mostaru i Orašju. Također, šest mobilnih ekipa tijekom izbornog dana obilaze biračka mjesta u BiH.

Suradnja Gonga s biračkim odborima i izbornim povjerenstva većinom je dobra, priopćeno je iz Gonga.

Prema dojavama promatrača, uklonjeni su plakati i leci kandidatkinje Kosor koji su bili u blizini nekoliko biračkih mjesta u Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji te Trogiru i Zagrebu.

Uočena su i neka kršenja izborne procedure, a pri promatranju izbora u Bosna i Hercegovini na na biračkim mjestima 21 i 22 u Grudama, glasačke kutije nisu bile zapečaćene, dok je na biračkom mjestu 26 u Prozor-Rami birački odbor u potpunosti sastavljen od članova iste stranke.

Upozorava se da se ponovno događa da glasuju državljani Hrvatske s prebivalištem u Hrvatskoj, a da nisu imali potrebne potvrde za glasovanje u inozemstvu. Gong upozorava da se zamjećuje i dopisivanje birača u popis birača u povećanom broju (Mostar, Široki Brijeg i Prozor-Rama).

Gong je do 10 sati zaprimio stotinjak upita i dojava građana, koji su uglavnom tražili lokacije biračkog mjesta, raspitivali se o načinu glasovanja invalida te starih i nemoćnih osoba, dojavljivali probleme s popisima birača, sastava biračkih odbora od strane članova stranaka te kršenja izborne šutnje.

Kršenja izborne šutnje koja se odnose na dijeljenje letaka Jadranke Kosor ili letaka Stjepana Mesića dojavljeno je iz Supetra, Velog Iža, Kaštela Stari, Žnjana, Zaprešića, Rijeke. Također, građani dojavljuju o plakatima kandidatkinje Kosor kraj nekih biračkih mjesta u Šibeniku, Zagrebu, Petrijancu , Dekanovcima, Novakovcima (Međimurska županija) i Bjelovaru. Agitiranje iz vozila s plakatima Jadranke Kosor zamijećeno je u Velikoj Mlaci. Gong je tijekom jučerašnjeg dana primio brojne dojave građana o kršenju izborne šutnje koje je prijavio DIP-u.

Pročitajte više