Gonzales kritiziran zbog američkog odnosa prema zatvorenicima

KANDIDAT za američkog državnog odvjetnika Alberto Gonzales kritiziran je u četvrtak u Senatu zbog uloge koju je odigrao u formiranju američke politike prema osumnjičenim teroristima za koju se drži da je pridonijela njihovom zlostavljanju.

Gonzales, kojega je predsjednik Bush odabrao da vodi američko ministarstvo pravosuđa, suočio se na saslušanju za potvrdu kandidature u senatskom Odboru za pravosuđe s oštrim pitanjima i tvrdnjama američkih demokrata.

"Američki vojnici i građani su izloženi većoj opasnosti" zbog politike administracije koja je "isto što i mučenje", rekao je vodeći demokrat u Odboru senator Patrick Leahy.

Senator Edward Kennedy kazao je Gonzalesu da je politiku koju je on podržavao ili pomogao formulirati upotrijebila američka "administracija, vojska i CIA kako bi opravdali mučenje i kršenje Ženevskih konvencija" od strane vojnika i civilnog osoblja.

Pravni i moralni problem predstavlja memorandum iz kolovoza 2002. koji je Gonzales kao glavni pravni savjetnik Bijele kuće odobrio, i u kojem se tvrdi da samo najžešći oblici mučenja nisu dopustivi prema američkim zakonima i međunarodnim sporazumima. U pitanju je i memorandum iz siječnja 2002. koji je on napisao i u kojem je proglasio Ženevske konvencije o postupanju prema ratnim zarobljenicima zastarjelim te da se ne bi trebale odnositi na uhićene talibane i pripadnike al Qaide.

Gonzales je na saslušanju osudio mučenje i obećao da će se ako bude izabran za državnog odvjetnika pridržavati međunarodnih sporazuma o pravima zatočenika.

Smatra se da je memorandum iz kolovoza 2002. bio iza mnogih žestokih metoda ispitivanja i držanja primijenjenim na osumnjičenim teroristima u zatvoru u Guantanamo Bay na Kubi i drugdje.

Američko ministarstvo pravosuđa je prošlog tjedna objavilo novi memorandum zamjenjujući taj i u njemu mnogo šire definiralo mučenje i tehnike koje su nedopustive pri ispitivanju zatočenika.

Upitan o zlostavljanju zatočenika u zatvoru Abu Ghraib u Iraku Gonzales je rekao da je bio "zgađen i povrijeđen tim fotografijama".

Unatoč žestokom saslušanju očekuje se da će Senat u kojem Bushovi republikanci imaju većinu potvrditi Gonzalesovu kandidaturu.


Pročitajte više