Google dobio konkurenciju: Europa i SAD dopustili dogovor Microsofta i Yahooa

MICROSOFTOV plan za kupnju internetske tražilice Yahoo i posla oglašavanja na tražilici dopustili su europski i američki regulatori.

Europska komisija je utvrdila kako takav ugovor ne bi bitno ometala konkurenciju. Pod tim će dogovorom stranice Yahooa koristiti Microsoftovu Bing platformu, a dvije će tvrtke dijeliti prihode. Microsoft traži način za povećanje svoga udjela u industriji tražilica na kojoj dominira Google.

Google u Europi drži 90 posto tržišta

Planove o potpisivanju ugovora Microsoft i Google su objavili u srpnju prošle godine. Europska komisija je u objašnjenju svoje odluke napisala kako Yahoo i Microsoft sada imaju manje od 10 posto pretraživačkog tržišta u Europi, dok ostalih 90 posto drži Google. Dodali su kako će suradnja dovesti do snažnije konkurencije, jer će Microsoft postati jači natjecatelj za Google.

I Ministarstvo pravosuđa SAD-a je danas dozvolilo dogovor između Microsofta i Yahooa. "Vjerujem kako će Microsoft i Google zajedno promovirati veći izbor, bolje vrijednosti i veću inovativnost za korisnike i oglašivače", kazao je izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer. Microsoft i Yahoo su rekli kako će dogovor početi implementirati narednih dana. 2008. godine je Microsoft ponudio 47,5 milijardi dolara za kupnju cijelog Yahooa, no ponuda je odbijena. 

Pročitajte više