Google kreće u pohod na mobitele

DUGO najavljivani Gphone već se očekuje duže vrijeme, ali Google, čini se, radi na nečem sasvim različitom. Naime, Google ne želi ponuditi tržištu alternativu pametnog mobitela današnjice već poseban softver koji će donijeti veliku promjenu u mobilnom svijetu a biti će besplatan i financirati će se iz reklama.

Google i njegovi partneri najavili su osnutak Open Handset Alliancea i Android, otvorenu platformu za mobitele. Vodeća svjetska imena kao što su T-Mobile, Google, HTC, Intel, LG, Motorola, Nvidia, Samsung, Texas Instruments udružila su se u Open Headset Allianceu kako bi zajedničkim trudom postali temelj mobilne telefonije te kako bi ponudili softver koji će činiti čuda. 

Android je prva otvorena platforma za mobitele, a uključuje aplikacije, operativni sustav i korisničko sučelje sa otvorenim kodom koji će omogućiti velike inovacije i napredak u industriji mobilnim uređajima.

Osnova na kojoj se bazira Android je Linux, a moći će se nadograđivati novom tehnologijom, nalik na osobna računala. Aplikacije koje će dolaziti s telefonom i dodatne aplikacije neće imati razlike u pristupu, plaćanju i korištenju.

Kao primjer takvih aplikacija, u Open Headset Allianceu navode praćenje geografskih lokacija prijatelja te javljanje kada su u blizini, skupljanje kontakata s web-a i mnoge druge. Prvi će se uređaj s takvom tehnologijom pojaviti na tržištu u drugoj polovini 2008. godine, a 12. studenog biti će detaljnije predstavljen Android Software Developement Kit.

V.M.

Pročitajte više