Google otpustio četvero zaposlenika jer su htjeli osnovati sindikat?

Foto: Epa

GOOGLE je jučer otpustio četvero zaposlenika koji su bili aktivni u organiziranju sindikata u kompaniji.

Ured za sigurnost i istrage tvrtke Google poslao je dopis svojim zaposlenicima u kojem je napisao kako je kompanija otpustila četiri zaposlenika "zbog jasnih i opetovanih kršenja pravila o sigurnosti podataka". Jenn Kaiser, glasnogovornica Googlea, potvrdila je medijima da je četvero radnika dobilo otkaz, ali je odbila predočiti razloge.

Napeti odnosi između zaposlenika i rukovodstva

Očekuje se da će ovi otkazi pogoršati već napete odnose između Googleovog rukovodstva i glasne skupine zaposlenika koji su prosvjedovali zbog postupanja tvrtke oko afere seksualnih uznemiravanja i oko ugovora, ali i oko suradnje s Ministarstvom obrane, saveznim agencijama i kineskom vladom, piše The New York Times.

Zategnuti odnosi počeli su kada je Google napustio svoju dugogodišnju radnu praksu u kojoj se zaposlenike poticalo da jasno izraze svoje stavove i mišljenja oko poslovanja tvrtke. Kompanija je nedavno obustavila inače redovit niz sastanaka tijekom kojih su zaposlenici mogli postavljati pitanja višim rukovoditeljima i počela je surađivati s tvrtkom koja se bavi sprječavanjem organiziranja sindikata.

U dopisu zaposlenicima Google je priopćio da su otpušteni radnici više puta tražili, pregledavali i distribuirali informacije "izvan okvira svojih poslova". Jedan od zaposlenika primao je obavijesti o radu i poziciji drugih zaposlenika bez njihovog znanja ili pristanka, piše u dopisu.

"Uistinu izgleda kao da su dobili otkaze zato što su se pokušali organizirati“

The Tech Workers Coalition, organizacija koja se bavi pravima radnika zaposlenih u tehnološkom sektoru, napisala je jučer na Twitteru da je Google otpustio četvero zaposlenika zbog "pokušaja kolektivne organizacije".

"Uistinu izgleda kao da su dobili otkaze zato što su se pokušali organizirati", rekla je pravnica Veena Dubal s pravnog fakulteta Hastings u Kaliforniji.

U kolovozu ove godine gotovo 1500 Googleovih zaposlenika potpisalo je peticiju kojom se od kompanije tražilo da ne nastavlja ugovor s graničnom službom, za koju su rekli da sudjeluje u "kršenju ljudskih prava".

Pročitajte više