Google preimenovao Bard

Foto: EPA

Google nade polaže u Gemini, AI jezični model najavljen krajem prošle godine kojim se žele približiti popularnom ChatGPT-ju tvrtke OpenAI, prenosi Forbes Hrvatska.

Iz Googlea su prije četiri dana najavili nekoliko promjena u svojoj generativnoj umjetnoj inteligenciji, uključujući preimenovanje svog chatbota Barda. Bard će se odsad zvati Gemini, po samom AI modelu. Usluga Duet AI, koja omogućava korisnicima da upotrebljavaju generativnu umjetnu inteligenciju u Googleovim proizvodima poput Docsa i Gmaila, također će biti preimenovana u Gemini for Google Workspace.

Najavili su i pokretanje premium usluge Gemini Advanced koja koristi najbolju verziju modela Gemini za obavljanje zadataka poput naprednog kodiranja i prilagođenog podučavanja kreiranjem kurikuluma ili kvizova. Google uslugu opisuje kao “mnogo sposobniju za razmišljanje” od svojih prethodnica. Usluga će biti dostupna samo putem plana pretplate od 19.99 dolara mjesečno u sklopu paketa Google One. Cijena novog plana gotovo je dvostruko viša od prethodnog Google One plana.

Google će također predstaviti novu aplikaciju Gemini za operativni sustav Android. Aplikacija bi trebala korisnicima omogućiti lakše pristupanje asistentu preko svojih pametnih telefona, a na iPhoneu će biti dostupna i preko postojeće aplikacije Google.

Brza evolucija AI strategije

Ovaj niz novih usluga i promjena imena dokaz je brze evolucije AI strategije u Googleu, koji krajem 2022. godine nije odmah odgovorio na ogroman uspjeh ChatGPT-ja. Popularnost ChatGPT-ja je unutar kompanije izazvala paniku i motivirala suosnivača Sergeya Brina da ponovno počne programirati. Prošlog travnja tvrtka je spojila svoja dva istraživačka laboratorija, Google Brain i DeepMind, kako bi ubrzali razvoj proizvoda.

Predstavljanjem usluge Gemini Advanced predstavljena je i najbolja verzija Geminija, imena Ultra. U prosincu je Google najavio predstavljanje tri verzije Geminija, s tri razine sofisticiranosti. Najslabija verzija, Gemini Nano, koristi se za značajke na Googleovom pametnom telefonu Pixel 8 Pro. Srednja verzija, Gemini Pro, trenutno pokreće Bard (chatbot koji će se rebrendirati u Gemini).

Premium AI plan također pokazuje sve veći fokus u Googleu na pretplate. Prošlog je tjedna izvršni direktor tvrtke Sundar Pichai izjavio kako Google One, koji će odsad uključivati Gemini Advanced, ima gotovo 100 milijuna pretplatnika. Pretplatnički model kompanije prošle godine je ostvario ukupno preko 15 milijardi dolara prihoda. Istovremeno, izvršni direktor YouTubea Neal Mohan prošli je tjedan u intervjuu za Forbes izjavio kako pretplatničke usluge platforme, YouTube Music i Premium, zajedno imaju 100 milijuna pretplatnika i kako su napokon postale “važan dio” poslovanja YouTubea.

Pročitajte više