Google razvija revolucionarna zrcala za solarno-termalne elektrane



GOOGLE je najavio kako radi na razvoju vlastite tehnologije zrcala koja bi ima smanjila trošak izgradnje elektrana na solarno-termalnu energiju za četvrtinu ili čak i više, ali je istodobno razočaran nedostatkom subvencija koje američka vlada daje sektoru razvoja alternativnih energija.

Bill Weihl, voditelj Googleovog programa "zelene" energije, rekao je na summitu u San Franciscu kako tvrtka radi na "vrlo neobičnim materijalima za nova zrcala". Internet div je 2007. krenuo u projekt razvoja alternativne energije, i najavio kako unutar nekoliko godina namjerava razviti energiju koja će konkurirati fosilnim gorivima.

Nova zrcala

Google se fokusira na solarno-termalnu energiju, koja ne koristi ploče kao tradicionalna solarna energija, nego zrcala koja zagrijavaju danu tvar, proizvodeći paru koja onda pokreće turbine. Weihl je rekao kako Google gleda kako smanjiti trošak proizvodnje polja zrcala koja se moraju okretati kako bi pratila sunce, i to barem dvostruko, "u idealnom slučaju trostruko ili četverostruko".

"Trenutno se trošak kreće oko 2,50 do 4 dolara po vatu kapitalnog troška. Dakle, instalacija od 250 megavata stajala bi oko 600 milijuna do jedne milijarde dolara. A to je puno novca", rekao je Weihl. Po toj računici, kilovat sat stoji između 12 i 18 centi.

Nove turbine

Weihl je rekao kako se Google nada da će u roku od nekoliko mjeseci imati novu verziju zrcala za demonstracije unutar tvrtke. Morat će se također ubrzati testiranja kako bi se pokazalo učinak desetljeća izloženosti pustinjskim uvjetima na nova zrcala. "nadam se da ćemo imati zrcala jeftinija od konkurencije", rekao je.

Google također radi na razvoju tehnologije plinskih turbina koje ne bi pogonio prirodni plin, nego solarna energija, a ta ideja ima potencijal dodatnog smanjivanja troška proizvodnje energije, rekao je Weihl. Google se nada kako će unutar dvije do tri godine "početi pokazivati prototip sustava na velikoj razini koji bi proizvodio veliku količinu energije uz trošak koji bi dao razmjeran trošak struje na razini od pet centi ili čak ispod toga za kilovat sat".

Premalo subvencija

Google je uložio novce u dvije tvrtke koje se bave razvojem solarno-termalne energije, eSolar i BrightSolar, ali ne radi s tim tvrtkama na razvoju jeftinijih zrcala i turbina. Nakon najave ulaska u polje alternativne energije Google je investirao malo manje od 50 milijuna dolara u druge tvrtke, a ni ne namjerava ulagati više u početnom razdoblju, jer američka vlada ne daje dovoljno subvencija za razvoj alternativne energije.

Američka bi vlada trebala uložiti više novca z razvoj ideja na početnom stupnju. "izvrsno bi bilo vidjeti ulaganje od 20 do 30 milijardi dolara u roku od 10 godina. Prilično je jasno da ovo što smo dosad vidjeli nije dovoljno", zaključio je Googleov voditelj programa razvoja alternativne energije.

Pročitajte više