Google u siječnju izbacuje mobitel koji će nadmašiti iPhone?



NOVE glasine o trenutno jednom od najtajnovitijih dodataka mobilnom svijetu, Googleovom mobitelu s operativnim sustavom Android, ponovno su pokrenule buru među ljubiteljima tehnologije. Tijekom vikenda su Googleovi zaposlenici na Twitteru napisali kako im je na uporabu dan novi mobitel.

Google je sam kasnije proširio seriju glasina unosom na svom službenom blogu, na kojemu je napisano kako se testira mobitel s "inovativnim hardverom". Ime novog mobitela je Nexus One, a mnogi već vjeruju da će proizvod biti žestoka konkurencija Appleovom iPhoneu.

Ubrzo su se na blogovima pojavile i najnovije slike uređaja. Detalji o novom mobitelu su još uvijek vrlo malobrojni. Neki govore kako će Google prodavati svoj mobitel direktno potrošačima, bez pretplate mobilnih operatera. Postoji mogućnost i da se pri samoj kupovini mobitela odabere jedan od operatera koji će s Googleom potpisati ugovor. T-Mobile se spominje kao najčešće ime a Europu i SAD.

Po glasinama, Nexus One bi mogao biti pušten u prodaju već početkom siječnja, ali postoje i druge spekulacije. Jedna od njih je da se radi samo o testnom uređaju za novu Android platformu. Također je moguće da Google razvija hardver i softver, ali da neće proizvoditi niti prodavati uređaj, nego dizajn dati pod licencu drugim proizvođačima.

Sudeći po glasinama koje se dosad moglo čuti, najizglednije je da će od siječnja i Google ući u bitku pametnih mobitela i pokušati uzeti dio kolača konkurenciji. Naravno, ne postoji nikakva garancija za time, a izostanak Googleove službene reakcije može se shvatiti dvojako – kao podizanje napetosti pred lansiranje novog mobitela ili kao zataškavanje razvoja nekog drugog proizvoda.

Pročitajte više