Google ulazi u svijet bežičnih komunikacija

GOOGLE je još prije nekoliko mjeseci najavio kako razmatra sudjelovanje u aukciji za pridobivanje bežičnog spektra od 700MHz koja počinje 24. siječnja kako bi mogao u svoju ponudu uključiti pružanje usluge bežičnog interneta.

Američko savezno povjerenstvo za komunikacije odredilo je 3. prosinac kao krajnji rok za istraživanje interesa kompanija za sudjelovanje u toj aukciji, no glasnogovornik Googlea odbio je komentirati te navode, navodi Wall Street Journal.

Naime, aukcija se odnosi na spektar bežičnih mreža koje su se prethodno koristile za prijenos televizijskog programa, koji s početkom 2009. prelaze sa analognih na digitalni signal. Ovakva aukcija mogla bi odrediti sljedećeg vodećeg igrača na području bežične komunikacije u SAD-u.

Ovakav bežični spektar, velike kompanije poput Googlea vide kao sredstvo za poticanje otvorenije konkurencije na tržištu mobilne komunikacije te uređaja od one koju omogućava trenutna tehnologija i postojeće mreže.

Na aukciji se, osim Googlea, očekuje sudjelovanje i tvrtki AT&T te Verizon Wireless koji je najveći i drugi po redu američki operater bežičnih mreža. Ukoliko Google pobjedi na aukciji za kupnju bloka C spektra 700MHz mogao bi bežičnim mrežama upravljati sam ili sa nekim od mogućih budućih partnera.


V.M.

Pročitajte više