Google protiv Microsofta: Želimo povećanje konkurentnosti na tržištu web pretraživača

PODRŽAVAJUĆI borbu protiv nekonkurentnog tržišnog natjecanja američki gigant Google izrazio je želju da se uključi u spor između Europske komisije i Microsofta oko zaštite tržišnog nadmetanja.

Googleov potpredsjednik Sundar Pichai, na Googleovom službenom blogu je pojasnio da se radi o namjeri kojom se želi omogućiti da ubuduće pretraživači interneta budu otvoreni za online inovacije, jer su bitan dio samog pretraživanja interneta.

U Googleu vjeruju da je tržište pretraživača još uvijek uglavnom nekonkurentno što korisnicima onemogućuje inovacije. To je zbog toga što je pretraživač Internet Explorer (IE) vezan uz Microsoftov dominantni računalni sustav Windows, čime IE ima nepoštenu prednost pred ostalim pretraživačima.

Usporedivši ovo s tržištem mobilne telefonije, na kojem Microsoft IE ne može vezati na dominantni operativni sustav, postaje jasno kako je uporaba Microsoftovog pretraživača znatno manja.

Konkurencija ili interes?

Pichai navodi da je vrijednost konkurentnosti, čak i u današnjim vrlo ograničenim oblicima, izrazito jasna. Pojavile su se inovacije poput "tabbova", ubrzano je skidanje podataka sa servera, postoji mogućnost personalizacije pretraživača te mnoge druge prednosti. Googleov potpredsjednik smatra da će povećanje konkurentnosti još više potaknuti na inovativnost i to unutar samih kreatora pretraživača, ali i web dizajnera.

Google vjeruje da može doprinijeti debati između EK i Microsofta dodajući kako je u Googleu puno toga naučeno iz pokretanja njihovog pretraživača Chrome. Vjeruju kako više glasova u raspravi može doprinijeti kvalitetnijem rješenju čime se povećavaju šanse za uspjeh svih strana.

U Googleu ne žele prejudicirati rasplet spora između EK i Microsofta, tvrdeći kako će od povećanja konkurentnosti profitirati korisnici. Zanimljivo je da je ovo očitovanje došlo u trenutku kada je Google najavio da pokreće novu verziju svog alata za Internet Explorer, upravo dok Apple predstavlja svoju novu verziju pretraživača Safari. Tako se Google zalaže za povećanje konkurentnosti na tržištu na kojem se i sam pojavljuje kao konkurent.

Microsoft je prošle godine s Europskom komisijom vodio raspravu oko IE-a i njegovog vezivanja na sustav Windows. EK traži da se europskom tržištu isporučuju operativni sustavi Windows bez pretraživača IE, međutim zasad nije jasno hoće li Microsoft poslušati ili će čekati tužbu Europske komisije koja ga je ranije na sličan način već primorala na izdavanje verzije Windows XP sustava bez integriranog Windows Media Playera.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više