Googleovi šefovi osuđeni zbog objavljivanja snimke zlostavljanja bolesnog dječaka

TALIJANSKI sud osudio je trojicu Googleovih direktora zbog objavljivanja snimke na kojoj se vidi zlostavljanje tinejdžera sa Downovim sindromom.

U optužnici je trojac optužen za kršenje talijanskog zakona postavljanjem snimke na internet. Sudac Oscar Magi ih je osudio zbog kršenja prava na privatnost te im je odredio uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. Četvrti zaposlenik Googlea je oslobođen optužbi. Jedan od osuđenih David Drummond je bio rekao kako je bijesan zbog presude te je najavio da će se na nju žaliti, pišu svjetski mediji.

Nemoguće je prethodno pregledati sve snimke koje se stavljaju na YouTube

"Ako pojedinci kao ja i moji kolege iz Googlea, koji nemamo ništa sa incidentom, nismo ga snimili ni stavili na internet, možemo kazneno odgovarati zbog svojeg posla u Googleu, tada svaki zaposlenik internetskog servisa može biti optužen", kazao je Drummond.

I Googleov savjetnik za pitanja privatnosti Peter Fleischer, koji je također optužen, smatra kako će u žalbi uspjeti srušiti presudu. Pita se i koliko će internetskih platformi uspjeti preživjeti, ako ovakve presude postanu praksa. Iz Googla su na suđenju tvrdili kako je nemoguće prethodno pregledati sve snimke koje se stavljaju na YouTube.

Trebali tražiti pristanak svih koji se na snimci nalaze

Sporni snimka je na Google Video objavljena 2006. godine, kratko prije nego je tvrtka kupila YouTube. Tužitelji su tvrdili kako je Google prekršio talijanske zakone zato što nije tražio pristanak svih na snimci, prije nego se video našao na internetu. Kao rezultat prikazivanja snimke, četiri učenika su izbačena iz škole u Torinu. 

Pročitajte više