Goran Milić: Balkanska Al-Jazeera kreće 1. studenoga



BALKANSKA Al-Jazeera trebala bi početi s programom 1. studenoga, otkrio je Goran Milić za portal Sarajevo-X, progovorivši i o navodno ogromnim primanjima novinara na "arapskom CNN-u". 

"Ne mogu govoriti o ciframa, ali one nisu astronomske. Dvije stvari su tu važne, a to je da su plaće na Al-Jazeeri Balkan redovne i stabilne", rekao je Milić.

Kazao je da su na medijskoj sceni bivše Jugoslavije više od 15 godina na snazi "paralelni informacijski sustavi" i da će Al-Jazeera biti umjerenija u nastupu.

"Znam da će sarajevske novine napisati da je zločinac Ratko Mladić izbačen iz sudnice u Haagu, ali mi ćemo reći da je udaljen. Koristit ćemo izraze koji su primjereniji, neće biti strasti u kvalifikacijama", dodao je Milić.

Osvrnuo se i na nedavne špekulacije da je jedno od pitanja za novinare iz Srbije bilo da se izjasne što misle o nezavisnosti Kosova.

"Nevjerojatno je kako ta laž obiđe regiju i sad se o tome priča kao o goloj činjenici. Pitanje je glasilo 'koje međunarodno-pravne temelje vidite za nezavisnost Kosova', jer je u biografiji te osobe pisalo da je pravnica i da je specijalizirala međunarodno pravo. Nas je zanimao njen način razmišljanja, to nije bilo pitanje za ljude iz Srbije", uvjerava Milić.






 

Pročitajte više