Gorbačov poručuje Putinu: Vrijeme ti je da odeš!



MIHAEL GORBAČOV na Božić 1991. godine podnio je ostavku na mjesto predsjednika SSSR-a. Gorbačov je javno priznao da njegova perestrojka nije uspjela i povukao se s vlasti. Sada tvrdi da bi istu stvar morao učiniti i Vladimir Putin.

"Savjetovao bih Putinu da odmah ode. Imao je tri mandata: dva kao predsjednik i jedan kao premijer. Tri mandata - to je dovoljno. Trebao bi napraviti istu stvar koju sam ja napravio. To bih ja napravio. Na takav način može sačuvati sve ono pozitivno što je napravio", kazao je Gorbačov gostujući na jednoj moskovskoj radio postaji, prenosi AFP.

Podsjećamo, u subotu je više desetaka tisuća nezadovoljnih građana Rusije izašlo na ulice i tražilo Putinovu ostavku. Smatraju da je smjena vlasti nužna jer vjeruju da je Putinova stranka Ujedinjena Rusija ukrala parlamentarne izbore koji su se održali prije tri tjedna.

Gorbačov, koji je do sada uglavnom podržavao Putina, među prvim je utjecajnim javnim figurama koje su zatražile odlazak svemoćnog ruskog premijera. Gorbačov je izrazio podršku prosvjednicima, kazavši da im se nije pridružio isključivo zbog zdravstvenih problema.

"Sretan sam što sam doživio ovo buđenje naroda. Na prosvjedu su bile dvije generacije. To mi stvara veliku nadu i ne mislim da će sve završiti samo na govorancijama", kazao je Gorbačov koji je prosvjede u Rusiji opisao kao "povijesni trenutak u našim modernim životima".

Pročitajte više