SPLIT GUŠI SMRAD Građani tri sata udisali zagađeni zrak, opet gori kod Šestanovca, stiže vojska

Foto: Ivica Cavka/PIXSELL, Hina, Google maps

Na Mosoru i dalje gori. Na terenu je trenutno više od 200 vatrogasaca i vidjet će se hoće li im eventualno biti potreban dolazak vojske u pomoć. Na terenu su i kanaderi. Na području Žrnovnice, Tugara, Strožanca i Srinjina tijekom noći nije bilo većih problema.

>> NOVE SNIMKE IZ ZRAKA Pogledajte pustoš koju je iza sebe ostavio ogroman požar kod Splita

> Ukoliko imate fotografije ili snimke s lica mjesta koje želite podijeliti s nama, pošaljite ih na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice, a mi ćemo ih objaviti!

>> Razvoj događaja pratite na Indexu:

14:25 Ministar obrane Damir Krstičević održao je konferenciju za medije. Kaže da ostaje ministar sve dok ga Sabor ne razriješi. Opširnije...

13:35 Iz policije doznajemo da su primili nekoliko dojava o mogućim uzrocima požara u Dalmaciji, ali za sada nemaju niti jednog osumnjičenog.

13:00 Od aktivnih požara najteža je situacija na požarištu Plani Put u Prpuši kod Šestanovca. Uskoro bi na teren trebalo stići i 50 vojnika.

12:30 "Od 19.30 do 22.30 u ponedjeljak imali smo prekoračenje onečišćenja zraka za 50 posto, i to dok je gorjelo na Karepovcu. Sada je zrak u Splitu dobre kvalitete. Na mjernoj postaji Karepovac vrijednosti sumporovodika H2S su uobičajene, te su niže od graničnih vrijednosti", kaže Jasna Ninčević iz NZJZ-a za N1 televiziju.

11:45 Nešto prije 11 sati ponovno se pojavio otvoreni plamen u Žrnovnici. Vatra je planula među kućama, ali je brzo ugašena.

11:00 U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno gori na tri mjesta na kojima je do sada opožareno oko 300 hektara borove šume, smreke, makije, trave i niskog raslinja, dok su tri požara - na Hvaru, Klisu i u Radošiću lokalizirana.


Od aktivnih požara najteža je situacija na požarištu Plani Put u Prpuši kod Šestanovca gdje je u utorak planuo novi požar s kojim se bori stotinjak gasitelja iz Imotskog, Zadvarja, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Gata, Kučića, Dugog Rata, Baške Vode, Makarske, Tučepa, Podgore, Gradaca, Drvenika, Kaštela, Žrnovnice, Podstrane, Solina, Marine, Trogira i Slatina, kao i DIP Divulje, informacije su koje je dobila Hina u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita.

Gasiteljima su u utorak oko podneva pokušali pomoći iz zraka, ali zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta protupožarni zrakoplovi nisu uspjeli uzletjeti. Vatra je do sada "progutala" 250 hektara borove šume, smreke i niskog raslinja.

9.40 Požar koji je posljednja dva dana ugrožavao Split i njegovu okolicu još nije lokaliziran, ali je stanje na požarištu razmjerno povoljno, a četiri kanadera će tijekom srijede još natapati rubne dijelove požarišta.

Dežurni operativac u ŽVOC-u rekao je da će kanaderi, osim toga požarišta, gasiti vatru koja od utorka gori na sjevernoj strani Mosora, ali se do srijede ujutro nije gasila zbog nepristupačnoga terena. Vatrogasci su izvijestili da tamo nisu ugroženi objekti te da se nadaju da će zračne snage danas ugasiti i taj požar. Split se ovoga jutra 'probudio' u dimnoj izmaglici koja se, objašnjavaju u ŽVOC-u, i očekivala nakon tako velikoga požara.


"Riječ je o normalnoj pojavi nakon tako velikoga požara. Na terenu vatra još tinja na nekim mjestima. Konkretno, i na Karepovcu dimi, ali se cijelu noć tamo dežuralo s cisternom i nema nikakve opasnosti za građane. Zavod za javno zdravstvo konstantno mjeri kakvoću zraka. Vjerujemo da će ovaj nezapamćeni požar na ovim prostorima biti proglašen ugašenim kroz koji dan", rekao je Hini dežurni operativac ŽVOC- a.

8:50 Kanaderi vodom natapaju područje Srinjina, Tugara i vrha Mosora.

8:20 Cijelu noć vatrogasci su bdjeli nad 4.500 hektara stradale površine u požaru u okolici Splita. Stanje je pod nadzorom, kazao je za HRT zapovjednik gradske vatrogasne postrojbe Ivan Kovačević.

Zbog izdimljavanja nastaje oblak neugodna mirisa koji se može osjetiti na širem splitskom području, no iz dežurnih službi poručuju da taj miris ne dolazi s odlagališta otpada Karepovac, već s Mosora.

8:15 Iz centra 112 uvjeravaju da na Karepovcu ništa ne gori, nego da se samo sanira situacija. Ipak, očekuje se dolazak kanadera.

7:35 Na području Žrnovnice, Tugara, Strožanca i Srinjina tijekom noći nije bilo većih problema.

7:30 Uzrok požara i dalje se istražuje. Nakon što su se pojavile informacije da bi uzrok mogao biti iskrenje dalekovoda, tu je informaciju opovrgnuo Miroslav Mesić, direktor Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS).


"Iskrenje dalekovoda nije bio uzrok požara nego upravo suprotno, požar je uzrokovao iskrenje dalekovoda", kazao je za HRT.

7.25 Na Mosoru i dalje gori i očekuje se dolazak kanadera. Na terenu je trenutno više od 200 vatrogasaca i vidjet će se hoće li će im eventualno biti potreban dolazak vojske u pomoć.

7:10 Građani su sinoć javljali kako opet tinja vatra na Karepovcu i da se širi smrad zapaljenog smeća.

Dežurne službe tvrde da straha od novog požara na Karepovcu nema i da smrad i dim vjerojatno dolaze s Mosora.

Pročitajte više