Gorinšeku prijava za Paulin Dvor; on tvrdi da će "povući mnoge ratne zapovjednike i političare"

ODVJETNIK Luka Šušak, zastupnik većine oštećenih u slučaju Paulin Dvor, podnio je 30. travnja Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Karla Gorinšeka, tadašnjeg zapovjednika Operativne zone Osijek.

U prijavi se tvrdi kako je Gorinšek sudjelovao na sastanku u noći 12. prosinca 1991., neposredno nakon ubojstva 18-ero srpskih civila u selu Paulin Dvor, na kojem je odlučeno da se ubijeni civili pokopaju bez obdukcije.

Također, u prijavi se navodi da način na koji je ubojstvo i pokop srpskih civila izveden upućuje na organiziranu i planiranu akciju, koja nije mogla proći bez znanja zapovjednika Operativne zone Osijek, Karla Gorinšeka.

U prijavi se tvrdi da su u radnjama Karla Gorinšeka sadržana sva bitna obilježja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, te se predlaže da se protiv njega pokrene kazneni postupak.

U razgovoru za Radio 101 Gorinšek je kazao kako zna za optužnicu, ali odmah dodao kako se ne osjeća krivim za djela za koja ga se tereti.

"U toj kaznenoj prijavi me se tereti zapravo po zapovjednoj odgovornosti za događaje koji su se dogodili u Paulinu Dvoru. Iako je taj slučaj županijski sud u Osijeku riješio, ja sam tamo bio pozvan kao svjedok. Osobno ne osjećam nikakvu krivicu glede završetka tog kaznenog postupka, bar što se tiče moje osobne odgovornosti, da li netko misli da sam ja zapovjedno odgovoran, to je već drugo pitanje" - izjavio je Gorinšek, inače glavni tajnik LS-a, pa dodao kako je ta kaznena prijava namijenjena za unutarstranački obračun, što dokazuje i datum njezina podizanja.

Radio 101 javlja kako je istog dana kad je podignuta prijava na web stranicama LS-a objavljena prepiska između Gorinšeka i predsjednika stranke Ive Banca, u čijem se naslovu spominjao slučaj Paulin Dvor.

Banac je odbacio tvrdnje da se radi o unutarstranačkom obračunu, pa dodao: "U funkciji osporavanja neovisne revizije financijskog djelovanja stranke ili bolje reći Karla Garinšeka, što Karl Gorinšek do dana današnjega osporava i ne daje na uvid predsjedniku LS-a. I to je zapravo suština cijele priče, a on koristi sve što se usput dogodi da bi svoj položaj na neki način obrani, u ovom slučaju stavljajući sebe u ulogu neke žrtve."

U izjavi za Index.hr Gorinšek je kazao kako nije isključeno da se već ovaj tjedan nađe u zatvoru u Remetincu, ali i da će sa sobom povući i mnoge druge političare i bivše ratne zapovjednike.

"Jasno mi je da se po načelu zapovjedne odgovornosti može prozvati gotovo svakog vojnog zapovjednika. Bojim se ne toliko za sebe koliko za svoju obitelj koja je već sada pod jakim stresom. Bez obzira na ishod mog slučaja, Ivo Banac ne može sakriti svoj pokušaj da od sebe makne odgovornost za autokratsko vođenje LS-a i za bankrot naše stranke. Banac će pokušati utjecati na tijela stranke kako bi se izvanredni sabor odgodio za jesen i tako zaboravili skandali koji tresu LS." - kazao je Gorinšek u razgovoru s novinarom Index.hr-a.

Pročitajte više