Gospodarski rast u Švicarskoj osjetno ubrzao u prvom kvartalu

Foto. EPA

GOSPODARSKI rast u Švicarskoj osjetno je ubrzao u prvom kvartalu, a potaknut je domaćom potražnjom i vanjskom trgovinom, pokazali su danas podaci ministarstva gospodarstva (SECO). Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) udvostručena je u razdoblju od siječnja do ožujka, na 0,6 posto na tromjesečnoj razini nakon revizije podataka za posljednje tromjesečje 2018.

Ekonomisti su prognozirali da će se stopa blago povećati, na 0,3 posto, nakon prvotno procijenjenog 0,2-postotnog rasta u četvrtom kvartalu prošle godine. Na godišnjoj je razini švicarski BDP porastao za 1,7 posto, nakon 1,5-postotnog porasta u prethodnom tromjesečju. Ekonomisti su procjenjivali da je gospodarstvo u prva tri ovogodišnja mjeseca poraslo jedan posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Prema podacima iz izvješća ministarstva, potrošnja kućanstava porasla je u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Gotovo identična stopa rasta, od 0,3 posto, zabilježena je i u stavci državne potrošnje.

Ulaganja u opremu i softver porasla su 1,5 posto, a u građevinskom sektoru za 0,5 posto. Podaci o robnoj razmjeni pokazuju da je izvoz koji ne uključuje luksuzne artikle porastao u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,2 posto. Izvoz usluga uvećan je 1,7 posto. Uvoz robe porastao je 2,4 posto, a uvoz usluga 1,3 posto.

Pročitajte više