Gotov prosvjed seljaka

Završio je seljački prosvjed, objavio je vođa prosvjeda Tomislav Pokrovac. 

"Hrvatski narod je uspio i napravio dobru stvar za hrvatsku poljoprivredu, ostavio je tradiciju na selu, borio se i uspio u tome. Možemo biti zadovoljni, trebamo otići svojim kućama. Ovaj ću tren raspustiti prosvjede u svim županijama, svi idemo kućama, pripremiti se za Božić", izjavio je Pokrovac novinarima. Kazao je i da klanja, odnosno eutanazije zdravih svinja, više nema". 

Za sedam dana imat ćemo novi sastanak u Slavoniji s potpredsjednikom vlade Ivanom Anušićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. Naša je borba tek počela, nije završila. Imamo puno problema, nova naša tema bit će poljoprivredno zemljište, poručio je Pokrovac.

Član stožera Milenko Bilić pročitao je dio zapisnika s jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, zahvalivši na podršci svima uz poruku kako su prosvjedi pokazali da policija i prosvjednici mogu surađivati na obostranu korist.

Prosvjedi nezadovoljnih svinjogojaca trajali su petnaest dana na poticaj Stožera za obranu hrvatskog sela, kojem se naknadno pridružio i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, uslijed nezadovoljstva načinom borbe države s afričkom svinjskom kugom.

Najvažniji zahtjevi prosvjednika odnosili su se na zabranu eutanazije i omogućavanje prometa zdravih svinja te svinjokolja.

Po riječima Pokrovca, od prvotnih nekoliko zahtjeva došlo se vremenom do 12 zahtjeva čije je rješavanje usuglašeno tijekom jučerašnjeg sastanka, osim održavanja svinjokolja, a hoće li ih biti trebalo bi se znati do 15. prosinca.

Najavio je, ako se dogovoreno ne bude provodilo, da stožeru neće biti problem iza Nove godine ponovno pozvati na prosvjede.

Promjena nakon jučerašnjeg sastanka

Jučer je održan novi sastanak seljaka i ministrice poljoprivrede Marije Vučković, na kojem je sudjelovao i novi akter - ministar obrane Ivan Anušić. Nakon sastanka Pokrovac je počeo davati pomirljive izjave i dao je naslutiti da se prosvjedu bliži kraj.

"Ako Stožer donese odluku, povući ćemo se. Ako ovo ode nizbrdo, idemo poslije Nove u masovne blokade", rekao je jučer Pokrovac.

Na pitanje je li novi ministar obrane Anušić pridonio smirivanju situacije, Pokrovac je odgovorio da je Anušić dijete sa sela, da razumije Slavonce, te je dodao: "Naravno da jest kada čovjek ima razum."

"Dolazi nam Božić, idemo ga proslaviti u krugu obitelji. Prosvjed će uvijek biti opcija jer moramo spasiti selo i Hrvatsku. Mi državu nećemo rušiti jer mi smo država", kazao je jučer Pokrovac. 

Pročitajte više