Gotovina čeka definiciju imidža: Heroj ili zločinac

AVANTURIST i nacionalni heroj, kriminalac, ratni zločinac, žrtva... Sve su to kvalifikacije s kojima se bore mediji izvan Hrvatske u pokušaju profiliranja haškog optuženika Ante Gotovine. Kako objašnjava novinar Axis information and analysis, portala specijaliziranog za pisanje o Aziji i istočnoj Europi, zadnju riječ po tom pitanju imati će Haški sud.

Biografija Ante Gotovine mogla bi lako postati tema špijunskog bestselera. Za špijunske elemente zaslužan je dio biografije čiji zanimljivi dio počinje mladenačkim bijegom s rodnog Pašmana u Legiju stranaca, kasnijeg životnog puta tijekom kojega je trenirao desničarske militante u Južnoj Americi, bio blizak osiguranju francuskog radikalnog desničara Le Pena, pljačkao draguljarnice po Parizu, sudjelovao u otmicama, odrađivao svoje vrijeme u francuskom zatvoru... Sve to navodi se u brojnim biografijama koje su o hrvatskom generalu tijekom godina napisane.

Kao u romantičarskom romanu sudbina mu se okreće slučajnim susretom s hrvatskim emigrantima u nekom baru u Paragvaju, koji mu pričaju o zločinima Srba u Hrvatskoj. Gotovina osjeća zov domovine i vraća se kući.

Rijetko tko u Hrvatskoj nije upoznat sa životnim putem Gotovine, s njegovim slavnim i manje slavnim epizodama, a njegov život izvan Hrvatske krajnje je zanimljiv.

Percepcija Gotovine po negativnosti nije ni blizu onoj prema ostalim osuđenim i neosuđenim ratnim zločincima s područja bivše Jugoslavije. On je "bonvivan, ratni plaćenik, ratnik iz ideala, playboy koji se nakon odrađene borbe za domovinu ženi i odlazi na odmor...".

U sljedećih godinu dana, koliko se očekuje da će trajati suđenje trojici hrvatskih generala i nakon presude, odredit će se njegova konačna percepcija i imidž. Postat će napokon ili heroj, ili zločinac.

J.S.
Foto: AFP

Pročitajte više