Gotovina na obilježavanju Maslenice: Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

DANAS je na svečanoj akademiji u Zadru povodom 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica govorio general Ante Gotovina.

Gotovina, koji je u vrijeme operacije Maslenica bio pomoćnik zapovjedniku, generalu Janku Bobetku, kazao je da je zajedništvo bilo snaga svih naših pobjeda i pozvao je na razvoj domovine i dobrih odnosa sa svim narodima, na temelju istine i međusobnog uvažavanja.

"Preuzeti odgovornost bio je naš izbor, a naša misija spojiti sjever i jug Hrvatske", istaknuo je general Gotovina, dodavši da je iskustvo stečeno u akciji Maslenica bilo presudno za sljedeće oslobodilačke vojne operacije.

Podsjetio je da se poslije rata nastojalo izjednačiti krivnju i osuditi operaciju Oluja, pod sintagmom tzv. "udruženog zločinačkog pothvata", ali da je istina pobijedila. "Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti", poručio je general Gotovina.

Maslenica kao prekretnica Domovinskog rata

Program obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica nastavit će se u 19:30 u zadarskom HNK koncertom Orkestra HRM-a, klape HRM-a Sv. Juraj i Klape MUP-a Sv. Mihovil. Zbog lošeg vremena letački program akro-grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje odgođen je.

Vojno-redarstvena operacija (VRO) Maslenica bila je prva oslobodilačka operacija združenih hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske.

Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata. Operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno su spojeni sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz. 

Pročitajte više