Gotovina u pritvoru Haškog suda, Vlada još uvijek nije kontaktirala njegove odvjetnike i obitelj

JEDAN od odvjetnika generala Ante Gotovine, Marin Ivanović, ustvrdio je da je iznenađen činjenicom da Vlada RH ni tri dana nakon Gotovininog uhićenja nije kontaktirala njegove odvjetnike i obitelj.

"Važno je kako će Vlada postupiti i hoće li dopustiti da se dokumenti dostave ili ne, usprkos sudskoj odluci koja joj nalaže da obrani stavi na raspolaganje sve dokumente. Ima dokumenata za koje znamo da postoje, a nisu nam dostavljeni. To je jedno od pitanja koje treba riješiti Vlada RH." - izjavio je Ivanović u razgovoru za Media Servis.
 
"Na moje veliko iznenađenje nitko iz Vlade nije se javio ni obitelji, ni braniteljima generala Gotovine." - kazao je Ivanović, dodavši da s Gotovinom neće moći odmah stupiti u kontakt zbog propisa Haaškog suda, nego tek prvi radni dan, u ponedjeljak.

Najnovije vijesti:




General Ante Gotovina prepraćen je nekoliko minuta iza 14 sati u pritvor u Scheveningenu, gdje ga je nizozemska policija predala Međunarodnoj policiji UN-a koja upravlja pritvorom u kojem se trenutačno nalazi 48 optuženika Haškog suda.

ICTY je oko 16h i službeno potvrdio dolazak Gotovine u pritvor.

Nakon što je stupio na teritorij Nizozemske, predstavnici ICTY-a su Gotovinu upoznali s optužbama protiv njega i njegovim pravima, uzeli mu stvari ako ih je imao, nakon toga ga je uhitila nizozemska Kraljevska policija Marchusse te je u 14 sati i nekoliko minuta prepraćen u pritvor UN-a u Scheveningenu.

Nakon preuzimanja uslijedila će standardna procedura prihvata optuženika, koja uključuje fotografiranje, uzimanje otisaka prstiju, evidentiranje identiteta, datuma podizanja optužnice i naloga za uhićenje, ime pravnog zastupnika i drugo. Nakon toga sačinjen je inventar novca, dragocjenosti i odjeće koje ima kod sebe, Gotovina je liječnički pregledan i smješten u zasebnu ćeliju. Prema propisima u pritvoru, Gotovina je upoznat s informacijama o pravnom, diplomatskom i konzularnom zastupanju koje mu stoji na raspolaganju.

Novi pritvorenik potom može o svom boravištu obavijestiti obitelj, pravnog zastupnika i diplomatskog predstavnika svoje zemlje.U proceduri prihvata uobičajen je i razgovor novog pritvorenika s upraviteljem pritvora Timothyem McFaddenom.

Pročitajte više