Gotovinin branitelj Payam Akhavan glavni odvjetnik Gruzije u tužbi protiv Rusije

PAYAM AKHAVAN, član braniteljskog tima Ante Gotovine, biti će glavni odvjetnik Gruzije u tužbi protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu. Tužbu je pravni tim Gruzije  napisao ovih dana zbog akcija Rusije na teritoriju Gruzije od 1991. do 2008.

Proteklih dana Rusija je bila ta koja je prijetila tužbom pred ovim sudom Gruziji zbog njenog napada na grad Tskhinvali u Južnoj Osetiji kojim je počeo ovaj sukob.

Gruzija je ispisala tužbu na 32 stranice u kojoj piše kako je sve počelo još 1991. kada su separatisti iz Južne Osetije i Abhazije pod kontrolom iz Moskve počeli s masovnim izgonom Gruzijaca i ostalih etničkih skupina iz tih dviju regija, piše New York Times. U tužbi se tvrdi kako je Rusija prekršila Međunaordnu konvenciju o suzbijanju svih oblika diskriminacije iz 1965.

Payam Akhavan, član Gotovininog braniteljskog tima i pravnog tima Gruzije, rekao je za New York Times kako će ovo biti dug i težak proces ali kako Gruzija nema izbora.

"Gruzija se mora izboriti za svoja prav unutra međunarodnih zakona", rekao je Akhavan za kojeg NYT piše kako je stručnjak za međunarodno pravo.

Iz Ureda tužitelja Međunarodnog suda rekli su kako su predstavnici gruzijske vlade "došli po neke informacije i postavljali pitanja", ali da nisu povukli druge poteze.

D.M.
Foto: mcgill.ca

Pročitajte više