Gotovo 83.000 mrtvih od posljedica tsunamija

PODACI o smrtno stradalima od tsunamija koji je u nedjelju pogodio nekoliko tisuća kilometara obala južne i jugoistočne Azije i dalje se povećavaju: gotovo 83.000 mrtvih potvrđeno je u četvrtak ujutro a Crveni križ očekuje više od 100 tisuća žrtava.

Vrlo velika opasnost od epidemije izaziva veliku zabrinutost u najpogođenijim zonama u Indoneziji, Tajlandu, Andamanskom i Nikobarskom otočju u Bengalskom zaljevu te na Šri Lanci i u Indiji.

Više desetaka tisuća osoba ozlijeđeno je u katastrofi a broj raseljenih osoba također je vrlo visok: milijun osoba raseljenih na Šri Lanki, 160 tisuća u Indiji te 29 tisuća u Tajlandu, prema podacima Crvenog križa i lokalnih vlasti.

Daleko od opustošenih područja, brojne zapadne zemlje nastavile su organizacijom povratka na tisuće svojih državljana koji su bili na odmoru na plažama Indijskog oceana, a strahuje se da bi broj poginulih stranih turista mogao biti vrlo velik.

Službeno je dosad potvrđena smrt 228 stranih turista u svim pogođenim zemljama, ali se ukupno još više od 5000 stranaca smatra nestalima ili o njima nema nikakvih vijesti.

Oko 1.500 Šveđana, 1.00 Nijemaca, 600 Talijana, 464 Norvežana, 219 Danaca, 200 Finaca i 200 Čeha, podaci su samo za europske turiste koji se smatraju nestalim.

Tajlandski premijer Thaksin Shinawatra upozorio je u četvrtak da bi čak i do osamdeset posto svih koji se broje kao nestali moglo biti mrtvo.

"Puno je ljudi koje se smatra nestalima, a mislimo da je 80 posto njih smrtno stradalo samo u Tajlandu", kazao je Thaksin novinarima. U Tajlandu se još oko 6000 osoba smatra nestalim.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder objavio je da je identificirano 26 njemačkih državljana među mrtvima te da se još tisuću njih smatra nestalima.

"Konačni podaci o smrtno stradalim Nijemcima, posve je jasno, bit će izraženi trocifrenom brojkom", izjavio je kancelar koji je prekinuo odmor zbog katastrofe.

Pročitajte više