Gotovo izvanredno stanje na amsterdamskom aerodromu, slučajno ga izazvao pilot

Foto: Twitter/@pvdmeersch

NIZOZEMSKA specijalna policija okružila je avion na amsterdamskom aerodromu Schiphol, javlja Reuters. Kasnije se doznalo kako je sve bila lažna uzbuna koju je slučajno izazvao pilot. 

Nizozemska policija je javila da su svi putnici i posada sigurno evakuirani iz aviona, prenosi Sky news.

Provodila se procedura koja je uobičajena u izvanrednim situacijama u kojima prijeti opasnost širih razmjera. Aerodrom je zatvoren, a na lice mjesta došlo je i više vozila hitne pomoći.

Španjolska zrakoplovna kompanija: Ništa se nije dogodilo, duboko se ispričavamo

S aerodroma Schipol kasnije tijekom večeri su obavijestili da je pilot slučajno aktivirao alarm. 

Španjolska zrakoplovna kompanija Air Europa se "duboko ispričala" zbog pokretanja lažne uzbune čime je izazvan incident u zrakoplovu koji se spremao poletjeti prema Madridu.

"Ništa se nije dogodilo. Svi putnici su živi i zdravi i čekaju skori let. Duboko žalimo", dodala je Air Europa.

Kako javlja nizozemski De Telegraf, incident se dogodio u avionu koji je bio na gateu D3 ili D7 prije polijetanja, a vjerojatno dok su se putnici još ukrcavali. Nekoliko izvora tom je listu reklo da je prijavljen pokušaj otmice aviona, no na kraju se ispostavilo da je samo bila riječ o propustu pilota koji je pritisnuo pogrešan gumb i aktivirao alarm. Doznaje se kako se radi o letu UX 1094 koji je trebao poletjeti za Madrid.

Glasnogovornik zračne luke Schiphol rekao je kako još uvijek ne može reći o čemu se točno radi i na kojem letu, no potvrdio je da se razmatra o tome hoće li se drugi letovi morati preusmjeriti. Dio aerodroma je evakuiran. Riječ je inače o jednoj od najprometnijih zračnih luka u Europi.

"Svi koji su čekali na D-gateu, koji je sada zatvoren, morali su otići", rečeno je Telegrafu. 

 

Pročitajte više