Gotovo je: Sabor odbio staviti Zlatu Đurđević za šeficu Vrhovnog suda

Foto: EPA

SABOR je odbio prijedlog predsjednika Zorana Milanovića da se za šeficu Vrhovnog suda imenuje Zlata Đurđević.

Protiv je bio 81 zastupnik, za njih 37, dok je suzdržanih bilo pet.

 

Jučer raspravljali o Đurđević u saboru, Milanović nije došao

Jučer je u saboru provedena rasprava o Milanovićevom prijedlogu da Đurđević preuzme vođenje Vrhovnog suda. 

Kako Zlata Đurđević nije mogla sudjelovati u raspravi, javila se jutros otvorenim pismom. Milanović je mogao biti na raspravi, ali se nije pojavio u saboru.

> Đurđević pismom reagirala na saborsku raspravu o njenom izboru za šefa Vrhovnog suda

"Nije mjesto predsjedniku Republike u saboru, osim u protokolarnim prilikama. Predsjednik Republike nema što tražiti u saboru i ustajati na poziv Gordana Jandrokovića ili što ti ja znam koga. Rekao sam sve što sam imao za reći i fascinira me da su se uopće sjetili te ideje da bi me zvali u sabor kao predlagatelja", rekao je Milanović u izjavi novinarima u Delnicama.

Ponovo je istaknuo da je Đurđević osoba koja ima svoj integritet, obrazovana je i argumentirana. "Prema tome, ne trebam ja doći u sabor i reći: 'Ovo vam je gospođa Zlata Đurđević'", dodao je.

Rat HDZ-a i Milanovića oko Đurđević traje već mjesecima

Sporenje predsjednika države i premijera oko toga tko bi trebao preuzeti čelnu poziciju Vrhovnog suda, nakon što sadašnjem predsjedniku Đuri Sessi sredinom srpnja istekne mandat, traje već mjesecima i dosad nije dovelo do konsenzusa.

Za HDZ Đurđević je neprihvatljiva kandidatkinja jer je pristala sudjelovati u protuzakonitoj proceduri izvan javnog poziva, a ne sviđa im se ni njezin program, dok predsjednik Milanović smatra da je ona najbolji izbor.

Pročitajte više