PROPAST ULJANIKA

Gotovo je. Uljanik ide u stečaj

Foto: Duško Marušić/Pixsell

TRGOVAČKI sud u Pazinu proglasio je stečaj u Uljaniku d.d., krovnoj tvrtki Uljanik Grupe.

Uljanik d.d. je u neprekidnoj blokadi 199 dana i račun mu je, prema najnovijim podacima, blokiran zbog duga od 98 milijuna kuna, istaknuto je na današnjem ročištu u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka. 

Sudac je pitao ima li novosti o Kinezima, a stečajni upravitelj rekao je da je stigla obavijest kojom traže još jedan sastanak.

"Razlozi za stečaj su i više nego očiti i nemam izbora osim donijeti odluku o stečaju", rekao je sudac Damir Rabar dodajući da nema olakotnih okolnosti i nema prostora da se situacija u tvrtki poboljša. 

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić istaknuo je kako od kineskih partnera nije pristigla nikakva ponuda osim najave dolaska tehničkog tima njihovih inženjera radi razmatranja buduće tehničke suradnje. 

"Pregovaramo sa svim izravnim naručiteljima, čak za neke brodove tražimo da idu na slobodno tržište. Ne mogu otkriti o kakvim se pregovorima radi i koji su uvjeti u pitanju.

Kinezi su najavili dolazak početkom tjedna. Dolazi njihova tehnička delegacija koja ima dodatna pitanja. Kinezi zasad nisu pokazali interes pa se ne zna kakva pitanja imaju.

3. maj se i dalje bori za svoj opstanak", rekao je Bulić nakon ročišta.

Prema riječima suca Rabara, ta suradnja može se ostvariti i nastaviti i u stečaju.   

Sindikalist Cerovac: Neki trljaju ruke

Sindikalist Boris Cerovac novinarima je ispred suda rekao kako nije znao što očekivati od današnjeg ročišta, hoće li biti proglašen stečaj ili će sudac prolongirati odluku. "Premijer je rekao da je odluka o Uljaniku i 3. maju politička odluka, a kad je politička odluka onda ne znaš kako će se netko postaviti", obrazložio je svoju dvojbu, a onda je komentirao odluku:

"Neki sada trljaju ruke. Nema više sindikata pa misle možda da će lako ući u tvrtku. Možda vlada da nekome da dovrši te brodove. Dobivamo priče da će vlada vratiti neke ljude u Uljanik. Lešinare, Debeljaka ili Končara... Tko je lešinar, o tom, po tom... Činjenica je da su Debeljak i Končar bili jedni od strateških partnera, da su oni htjeli ući, a nisu htjeli dati novce....", rekao je Cerovac.

Uljanik d.d. je vlasnik svih 11 tvrtki u Grupi

Otvaranjem stečaja Uljanika d.d. sve ovlasti u tvrtki, koja ima 20 zaposlenih, preuzima stečajni upravitelj Damir Majstorović. 

Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maja, u kojemu drži 87 posto dionica. 

Djelatnost Uljanika d.d. je isključivo upravljačka pa zapravo ovisi o radu ostalih članica grupe, a stečaj nad tom krovnom tvrtkom otvoren je nakon što je nekoliko članica već završilo u stečaju. Tako je početkom tjedna stečaj otvoren nad jednom od najvažnijih tvrtki iz sastava grupe - Uljanik Brodogradilištem.

Hoće li i nad drugim brodogradilištem iz sastava grupe, riječkim 3. majem, biti otvoren stečaj znat će se na ročištu koje je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano za 5. lipnja. 

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Fina i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, a račun je tada bio blokiran zbog dugovanja u iznosu od 28,2 milijuna kuna.

Privremeni stečajni upravitelj Uljanika d.d. Damir Majstorović je u svom izvješću od 24. travnja utvrdio da ta krovna tvrtka Uljanik Grupe ispunjava oba razloga za otvaranje stečajnog postupka - nesposoban je za plaćanje i prezadužen.

O pokretanju stečaja nad Uljanikom d.d. trebalo se odlučivati i na ročištu održanom 3. svibnja, ali je to ročište odgođeno za 17. svibnja kako bi se dobila konačna odluka potencijalnog kineskog partnera za pulsko i riječko brodogradilište. 

Naime, krajem travnja i početkom svibnja Uljanik i 3. maj posjetilo je izaslanstvo China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC), a iako se njihova odluka očekivala u roku desetak dana ona još nije poznata. 

Premijer Andrej Plenković je početkom tjedna najavio kako se u sljedećih desetak dana očekuje još jedan posjet kineskog izaslanstva.

Pročitajte više