Puč uzdrmao moćnu tursku vojsku, hoće li se ikad oporaviti?

Foto: FAH

TURSKA je osma najmoćnija vojna sila svijeta, kaže stranica Global Firepower koja uspoređuje snagu nacionalnih vojnih snaga prema njihovim proračunima, tehničkoj opremljenosti i ljudstvu.

S više od 400.000 pripadnika aktivnog vojnog osoblja Turska nadmašuje zajedničku snagu Velike Britanije i Francuske. Premda se po tehničkoj kvaliteti opreme i uvježbanosti vojnika još ne mogu mjeriti s najmodernijim vojskama, Turci su i dalje respektabilna vojna sila potpuno usklađena sa standardima NATO saveza.

Posebno su impresivne turske zračne snage, koje raspolažu s više od 1.000 zrakoplova, od čega se posebno ističe 250 lovaca F-16 proizvedenih u Turskoj prema američkoj licenci. Tursko ratno zrakoplovstvo je snagu pokazalo rušenjem ruskog ratnog zrakoplova SU-24 blizu sirijske granice, ali i redovitim akcijama protiv kurdskih pobunjenika na istoku zemlje.

Turci su opasni i na moru. Prema podacima od prije nekoliko godina, turska crnomorska flota je bila moćnija od glavnog konkurenta na Crnom moru, Rusije. Premda je aneksija Krima donekle pomaknula ravnotežu ojačavši rusku obalnu artiljeriju i pomorske zračne snage, Turska i dalje raspolaže najozbiljnijom mornaricom na istočnom Sredozemlju. U oči upada 13 podmornica kojima su Turci u više navrata zaustavljali ruske brodove u Dardanelima, a koliko je tehnički jak taj segment turske vojne industrije pokazuje i nedavno potpisan ugovor o modernizaciji pakistanske podmorničke flote koji je pripao turskoj nacionalnoj kompaniji STM.

Na kopnu se ističe tenkovska sila turske vojske, koja s 3.778 tenkova raspolaže impresivnom količinom oklopa i vatrene moći. Taj će se segment dodatno pojačati kada u punu upotrebu uđu novi tenkovi klase Altay, ponos nacionalne vojne industrije za koji su ozbiljan interes pokazali i neki strani kupci, pa se već špekulira o velikim narudžbama iz Saudijske Arabije i Pakistana.

Premda je 18 milijardi dolara koje se godišnje izdvajaju za obranu tek 14. vojni proračun u svijetu, na umu treba imati jeftinu radnu snagu, snažnu domaću industriju i razvijenu logistiku, što Turskoj omogućava da snažnu vojnu silu održava uz znatno manje troškove od konkurencije.  

Suočena s brojnim prijetnjama koje bi i u normalnim okolnostima predstavljale ozbiljan izazov, poput zategnutih odnosa s Rusijom, pobune Kurda i sirijskog kaosa koji prijeti da će se preliti preko granice, turska vojska je propašću nedavnog puča doživjela posebno težak udarac.

Još nisu točno poznati razmjeri čistki koje će predsjednik Erdogan provesti, ali jasno je da će nedavni događaji narušiti moral i smanjiti borbenu spremnost vojske. Vjerojatno će trebati godine da se turska vojska oporavi od nedavnih događaja, a s obzirom na nestabilnost u regiji, čini se da će se obnova provoditi u hodu, paralelno s akcijama u zemlji i izvan nje.
 
    

Pročitajte više