Grabar Kitarović s poljskim kolegama o eurointegracijama

HRVATSKA ministrica za europske integracije Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je u četvrtak u Varšavi s vodećim poljskim pregovaračima s Europskom unijom o iskustvima te zemlje tijekom pregovora o pristupanju Uniji.

Grabar Kitarović, koju je Vlada na današnjoj sjednici imenovala glavnim pregovaračem s EU-om, sastala se s Janom Truszcynskim, državnim tajnikom u ministarstvu vanjskih poslova koji je bio šef poljskog izaslanstva u pregovorima s EU-om, te s Jaroslawom Pietrasom, državnim tajnikom u vladinom uredu za eurointegracije.

"Oni su vrlo otvoreno govorili o svojim iskustvima", kazala je za Hinu glasnogovornica ministarstva za europske integracije Ivana Grgić.

"Hrvatskoj će biti jako vrijedna poljska iskustva, osobito u procesu screeninga (procjene usklađenosti hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a), te na području informiranja javnosti o procesu pregovora", kazala je Grgić.

"Poljski dužnosnici su nam savjetovali kako u proces pregovora uključiti i Hrvatski sabor, nevladine udruge, te druge državne institucije i organizacije, poput sindikata i udruga poslodavaca", dodala je Grgić.

Grabar Kitarović bi u petak i subotu trebala boraviti u poljskoj Krynici, gdje se održava dvodnevni gospodarski forum. Hrvatska ministrica trebala bi sudjelovati u panel-raspravi na temu "EU i jugoistočna Europa - kako ubrzati put prema članstvu".

Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici ministra vanjskih poslova Miomira Žužula imenovala voditeljem Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Hrvatske EU-u, a njegovom zamjenicom i glavnim pregovaračem ministricu europskih integracija Kolindu Grabar Kitarović.

Pročitajte više