Grabar-Kitarović o mladima i Europskoj uniji

MINISTRICA europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras u Osijeku kako su mladi "skupina koja može najviše dobiti od budućeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji i najbolje se prilagoditi onomu što nas tamo očekuje, ako hrvatski građani donesu takvu odluku na referendumu".

Govoreći na javnoj tribini "Mladi i EU", u organizaciji Županijskog odbora Mladeži HDZ-a, ustvrdila je kako je postizanje spremnosti za punopravno članstvo u EU do kraja 2006. "jedan od glavnih ciljeva Vladine vanjske politike", odnosno kako se očekuje da će se do tada obaviti potreban stupanj reforma i završiti pregovori.

Kazala je kako se u početku listopada očekuje objavljivanje Predpristupne strategije za Hrvatsku, u kojoj bi se trebao navesti i novčana potpora koju će Hrvatska dobiti iz predpristupnih fondova, a iduće godine početak pregovora o punopravnu članstvu.

Ministrica je ocijenila da mladi mogu puno učiniti i u pregovorima jer je to "proces nad kojim vlasništvo nemaju samo država i Vlada nego cijelo hrvatsko građanstvo", a da Ministarstvo svojom edukativnom kampanjom želi informirati mlade te ih potaknuti da već sada počnu razmišljati o mogućnostima koje će im se otvoriti u budućnosti.

Zamoljena da komentira najave slovenske vlade da će zbog najnovijega graničnog izgreda uskratiti Hrvatskoj potporu u pristupu Europskoj uniji, ministrica Grabar-Kitarović u izjavi novinarima kazala je kako je "neugodno iznenađena takvim najavama" jer drži da je riječ "o bilateralnim pitanjima koja moramo riješiti kao dvije prijateljske države, na temelju međusobna poštovanja, a ako nije moguće dijalogom, onda arbitražom".

"Mislim da isključivo bilateralna pitanja ne mogu biti zapreka nijednoj zemlji na putu k Europskoj uniji ili sredstvo kojim bi se jedna strana prisiljavala na dogovor, koji bi bio u korist druge strane", kazala je ministrica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pročitajte više