GRAD DUHOVA, MIRIS SMRTI Pogledajte kako danas izgleda potpuno razrušeni Alep

Screenshot: YouTube

PAD Alepa bio bi ključan za rat u Siriji jer bi njime snage sirijskog režima bile ohrabrene za pokušaj vraćanja kontrole nad cijelom državom, a ustanici će primiti udarac od kojeg se neće moći oporaviti, napisala je agencija France presse prije nekoliko dana u trenucima dok su snage odane Asadu držale gotovo devedeset posto pobunjeničkog dijela grada. Od tada se omjer snaga još više promijenio u koristi snaga odanih Asadu. 

Nije dugo trebalo čekati da se krene s brutalnim odmazdama. UN izvještava kako pro-vladine snage ulaze u domove civila u istočnom Alepu i i ubijaju ih na licu mjesta, uključujući žene i djecu.

UN-ov ured za ljudska prava izjavio je kako ima pouzdane dokaze kako su na četiri mjesta u istočnom Alepu ubijena 82 civila. Njihov glasnogovornik je izjavio kako se čini da je došlo do potpunog raspada čovječnosti u Alepu.

A grad je, izmučen petogodišnjim ratom, postao tek pusta ruševina, sablasni grad duhova u kojem dominira miris truleži i smrti. Novinari Russia Todaya ušli su u jedno predgrađe, odnosno ono što je od predgrađa ostalo. Srušene zgrade, sivilo pomiješano s pijeskom, proći će desetljeća prije nego se ovaj sirijski grad oporavi od rata, ma kako on završio.

"Ljudi koji su živjeli i radili ovdje. Svi su otišli. Ostali su samo vojnici", rekao je novinar koji je prošetao pustim ulicama.
 

Pročitajte više