Grad Samobor slavi 762. obljetnicu

GRAD Samobor mnogim priredbama danas proslavlja 762. obljetnicu, a tim je povodom održana i svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je bio i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Predsjednik Mesić rekao je tom prigodom da je Samobor stjecanjem statusa slobodnoga grada ostvario potrebne standarde, čime je prepoznat kao mjesto koje se može razvijati bez feudalne stege.

"Tako se i Hrvatska zalaže za standarde koji vrijede u Europskoj uniji, a ne samo za to da se zadovolji forma", rekao je. Dodao je kako Hrvatskoj na putovima razvoja treba konsenzus svih strana, a ne opterećivanje nevažnim stvarima.

Izrazio je zadovoljstvo što je nezaposlenost u Samoboru svedena na razinu ispod pet posto. "Vi ste ostvarili taj dio europskih standarda, i to je poruka da se može uspjeti ako su ljudi organizirani i ako se zna što se hoće", rekao je predsjednik Mesić nazočnima, među kojima su bili i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić, veleposlanici Slovenije i Makedonije, te predstavnici Crkve i prijateljskih gradova.

Program proslave Dana grada Samobora, kojem je godine 1242. kralj Bela IV. dodijelio povlastice slobodnoga kraljevskog trgovišta, počeo je rano jutros.

Na glavnome trgu priređena je izložba automobila, a poslijepodne počinje Pučka veselica. Očekuje se i vatromet te koncert Prljavog kazališta.

Samoborska općina, u kojoj su od 1242. živjela 32 naraštaja, poveljom je dobila potpunu neovisnost o feudalacima, samostalnu upravu, sudstvo i izbor svećenika, a stanovništvo pravo raspolaganja dijelom uroda - desetinama.

(Hina) xmvr yso

Pročitajte više